Topic-icon Araştırma tipi J1 vize, klinik J1 vize ve "no objection statement"

11 years 11 months ago #1 by nr2e1
Buyukelcilik ile tekrar gorustum bugun. Bana gonderdikleri belgenin kopyasini email ile gonderdiler siz bizim yerimize bu kurumlara gonderin o zaman dediler. Ben hemen kendi universitenin ogrenci islerine gonderdim telefon da edip takbini yapacagim artik.

YOK'e gondermemisler. KYK ve MEB Yuksekogretim Kurumuna gondermisler belgeyi. MEB Yuksekogretim'in de kontak bilgisi olarak sunu buldum:

Millî Eğitim Bakanlığı
Yükseköğretim Genel Müdürlüğü
6. Kat A Blok
Bakanlıklar - ANKARA

Telefon : 0312 - 4191410 (20 hat)

E-posta : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Buraya da belgeyi email ile gonderip tel ile takibini yapacagim. J1 waiver icin en hizli yol bu gibi gozukuyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #2 by nr2e1
Merhaba Neuro

MEB, YOK, KYK ve universitenize gonderdik dediler. YOK'te burslu ogrenciler bolumu diye bir bolum var orayi bir arayacagim birsey cikarsa yazarim buraya.. MEB'den nereyi aramam lazim?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #3 by neuro
Merhaba nr2e1,
Bence diger yerleri aramaya baslayabilirsin, ozellikle bir kurumdan coktan cevap gittiyse.

Benim YOK ile isim olmamisti, o yuzden sorunun cevabini bilmiyorum. YOK'e gonderdiklerinden emin misin?

Kolay gelsin!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 11 months ago #4 by nr2e1
Merhaba

Bilgiler icin tesekkurler. Ben de Washington buyukelcigine basvurum icin telefon actim, KYK'dan cevap geldigini diger yerlerden henuz cevap gelmedigini soylediler (basvuru yapali 1 ay olmak uzere).

Benim merak ettigim YOK'te hangi birimle gorusmek gerekiyor. yardimci olabilirsen sevinirim

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #5 by neuro
Deniz: "No objection letter" ile iki yil kuralini kaldirmak, iki yil kuralini kaldirma yollarindan sadece bir tanesi. O mektubu ulkenden aliyorsun ve iki yil kuralini kaldiran USCIS (Department of State'in onerisiyle).
Evet, bu yol ile "waiver" aldigin zaman, iki yil kuralin yokmus gibi oluyor. Sonrasinda H1'a, Greencard'a, iki yil kuralinin engel oldugu her seye basvurabilirsin.
Evet, J1 "research scholar" kategorisinde calisirken "waiver" alip (no objection letter ile) sonrasinda asistanlik icin J1 "alien physician" kategorisinde calismaya baslarsan yine iki yil geri donus kuralina tabii olursun. Bu J1 "alien physician" ile tabii oldugun iki yil kuralini "no objection letter" ile kaldiramazsin. Tabii onun da baska yollari var.
The following user(s) said Thank You: umc, deniz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #6 by kerim
Bildiğim kadarıyla cevaplayayım.

'No objection letter' göçmen tipi vizeye ( H1, green card) başvurma durumunda 2 yıl kuralına takılanlara fayda sağlıyor. Bu yazıyı aldıktan sonra 2 yıl kuralına bakılmaksızın H1 le çalışabiliyor yada green card alabiliyorsunuz.

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: deniz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #7 by deniz
Neuro,
Bu cok degerli bilgiler icin tesekkurler. ben de su anda "j1 research
scholar" ile arastirmaya basliycam.
dolayisiyla benim icin cok daha fazla onem arz eden bir yazi oldu.
Onemini vurgulamak gerekirse de ben j1 imi almaya konsolosluga gittigi de, gorusme yaptigim kisi once yarim saat iceri
gitti sonra da bir o kadar bilgisayardan bir seyler okudu.. Ben orda ecel terleri dokerken sonunda bana dediki " Sadece tam olarak anlamaya calisiyorum, 2 yil kuralin oldugunu biliyorsun di mi" dedi :) Acemi bir tipi de yoktu yani..


Sormak istedigim bu "no objection letter " alindiktan sonra 2 yil kurali tamamen gecersiz mi sayilmis oluyor.?
Bildigim kadari ile zaten "no objection " yazisi alinmadan da J1 icinde degisim yapilabiliyor ama green card ya da h1 e gecilemiyor.

Demek istedigim sen simdi istersen H1 yada Green Card a basvurabilecek misin?
bir de tabi bu aldigin "no objection" eger tekrar j1 ile asistanliga baslarsan gecerli olmayacak ve tekrar iki yil
kuralina tabii olunacak??

Tekrar tesekkurler. Eminim yazin bir cokkisiye hem kaynak hem de motivasyon olmustur!!!

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #8 by umc
Bu yazıyı blog sitesine de verdik...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #9 by umc
Çok değerli paylaşım için çok teşekkürler...
Ellerine sağlık Ahmet.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #10 by neuro
Merhaba arkadaslar,
Ben bu islemi yeni tamamladigim icin, bilgiler tazeyken yazmak ve sitede bu konuyla ilgili olan karmasaya da bir son vermek istedim.

Ulas abi'nin verdigi alinti buyuk kismi ile dogru ama eski ve simdi biraz daha farkli yapiliyor.

Oncelikle Vasington Buyukelciligi'mizin sayfasinda verilen bilgiler:

www.washington.emb.mfa.gov.tr/ShowInfoNotes.aspx?ID=121416

"J-1 Vizesi, Türkiye ile ABD arasında akdedilen bir anlaşma ile Türk Hükümeti adına ABD'ye gelen kişilere verilen bir vize türüdür.
Bazı J-1 vizelerinin üzerinde "Two year rule apply" (2 yıl kuralı geçerlidir) ifadesi yeralmaktadır. Bu ifade, ABD'ye J-1 vizesi ile gelmiş kişilerin ABD'de kalış sürelerinin bitiminden sonra anavatanı olan ülkeye (Türkiye) geri dönüp, kendilerine burs veren kurum adına mecburi hizmet yapmaları gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, 2 yıl kuralı, burs almamış, mecburi hizmet zorunluluğu olmayan kişilere de uygulanmaktadır.

Sözkonusu kuralı kaldırmak (waive) için Türk ve ABD makamlarına başvurulması gerekmektedir. Başvuruların cevabının Türkiye'den gelmesi 2-3 ay sürmektedir.

Özellikle Üniversitelerden yanıtlar geç alınmaktadır. Bu nedenle, üniversiteniz nezdinde konuyu/evrakınızın akıbetini takip ederek süreci hızlandırmanız tavsiye olunur.

Başvuru :

J-1 vize değişikliği için ilk önce başvurulması gereken kurum ABD Dışişleri Bakanlığı (U.S. Department of State), Waiver Reviev Division'dır. Konu ile ilgili gerekli bilgi ve belgelere aşağıda sunulan internet adreslerinden ulaşılabilinir:

www.travel.state.gov/visa/temp/types/types_1267.html#19
www.travel.state.gov/visa/frvi/forms/forms_1342.html

Büyükelçiliğimize yapacağınız J-1 vize değişikliği başvurusu için gerekli belgeler:

1. Türkçe dilekçe. (3 nüsha, her nüshadaki imzaların orijinal olması ve dilekçede, mezun olunan üniversite, fakülte, bölüm ve öğrenim yıllarının, herhangi bir kurumdan kredi veya burs alıp alınmadığının,irtibat adresi, e-mail adresi ve telefon numaraları ile ABD Dışişleri Bakanlığından aldığınız dosya numarasının (case number) belirtilmesi gerekmektedir.)

2. Nüfus cüzdanınızın fotokopisi. (3 kopya, cüzdanın ön ve arka sayfalarının A4 kağıdına ve tek sayfaya çekilmiş olması gerekmektedir.)

3. "Third party barcode page" (2 kopya)

4. Hızlı posta ücreti olarak 30 dolarlık nakit para, money order veya pul (normal postayla göndermemizi isterseniz 10 dolar)

Başvuru evrakınızı Büyükelçiliğimizin aşağıda kayıtlı adresine gönderiniz.

Turkish Embassy
Consular Office/J-1 Visa Waiver
2525 Massachusetts Ave. NW
Washington, D.C. 20008
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; konsolosluk@turkish embassy.org

Başvurunuz hakkında ilgili makamlarımızdan olumlu yanıt alındıktan sonra, ABD Dışişleri Bakanlığına tarafımızdan "no objection letter" gönderilmektedir."


Burada acikca belirtilen islemleri yaptiktan sonra, buyukelcilik sizin ile ilgili oldugunu bildigi kurumlara herhangi bir borcunuz veya yukumlulugunuzun olup olmadigiyla ilgili direkt yazi yaziyor. Artik dosyaniz Disisleri Bakanligi'na gonderilmiyor. Ben tip fakultesini bitirdikten hemen sonra arastirma icin ABD'ye geldim ve su anda elimde olan vize "J1-research scholar". Benim durumumda uc yere yazmislar: 1. Milli Egitim Bakanligi Yuksekogretim Genel Mudurlugu, 2. Basbakanlik Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), 3. Mezun oldugum okulun Tip Fakultesi Dekanligi. Burada dikkat edeceginiz husus sizin bu makamlar ve buyukelcilik ile ilk bir ay icinde (benim kisisel tavsiyem) iletisime gecmeniz ve takip etmeniz. Bana her uc kurum da, onlari aradigimda cok yardimci oldular. Benim durumumda, ben basvurumu Temmuz basinda gondermistim, her uc kurum da Temmuz ortasina kadar cevap yazmis. Fakat okuldan ve KYK'dan gonderilen mektuplar Buyukelcilige ulasmamis ve tabii buyukelcilik de bana dogal olarak haber vermemis (onlarin yazmadigini dusundugu icin hala beklemedeymis). Ocak ayinda, hala cevap alamayinca, ben israrla iletisime gecmeye calistim (email ve faks ile) ve bana bunlari anlattilar ve o iki kurumdan mektuplarin e-posta/faks ile tekrar gonderilmesini saglamami soylediler. Ben de o kurumlardan rica ettigimde yardimci oldular, tekrar e-posta ve faks ile gonderdiler. Sonrasinda da buyukelcilik yaziyi bir hafta icinde gondermis.
Buyukelciligin yazdigi kurumlardan borcunuz olmadigina dair yazi gelince, buyukelcilik hemen "No Objection Letter"i Department of State'e gonderiyor.
Dikkat ederseniz, Saglik Bakanligi, Askerlik Subesi, Maliye Bakanligi gibi kurumlara eger direkt bir iliskiniz yoksa (oralardan burslu gonderilmemisseniz) sizin icin mektup gonderilmiyor.

Bundan sonrasi Amerikan makamlarina kaliyor. Ben de su sirada onlardan cevap bekliyorum. Gelismeler oldukca yazacagim. Bu olayin Turkiye ile olan kismini anlatmak istedim.
Hoscakalin!!
The following user(s) said Thank You: umc, kerim, Hell_Spawn, in ter, neox, toutlemonde

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #11 by umc
Bu durumun tam işleyişini anlamadım ve EVSP J1 ile olan ilgisinden emin değilim ama EVSP olmayan J1 için en azından alınacak "no objection" belgesi için bir tecrübe paylaşılmış bahsedilen sitede. Referansı olan bir bilgi değil, kimin yazdığı da belli değil ama ciddi bir deneyime benziyor, paylaşmayı uygun buldum.

green card ve j1 visa '2 years rule' waiver
Arkadaslar yasadiklarimi en bastan asama asama anlatmak istiyorum,

Green Card(GC)’i kazandigimi ogrendigimde j-1 vizesi icin coktan basvuru yapmistim konsolosluga, ve egitim amacli ABD'ye gitmem gerektigi icin erteleme gibi bir olayim olamazdi, daha sonra j-1 vizemiz olsa da “j-1 waiver” alarak GC’yi alabildigimizi ogrendim ve umutlu bir sekilde hemen ise koyuldum...

Her ne kadar j-1 vizesi “2 years apply” kurali ile birlikte verildiginde GC alamayacagimiz yazsa da, alan kisiler var, sanirim verip vermeme vizelerin sayisina bagli bir karar. Fakat ben j-1 vizesini alirken, sistemde GC kazandigim gorulmus ve beni hukumet ya da universitenin gonderip, gondermedigini ve waiver alip almayacagimi sormustu konsolos, ben kendi imkanlarimla gidiyorum ve waiver alacam deyince vizeyi vermisti. Dolayisiyla tedbirli olmakta her daim fayda var deyip, waiver icin basvurmak lazim...

Ben "No Objection Statement" yoluyla waiver aldim (zaten bu durumdaki herken bu sekilde almali, cunku diger yollar bizim durumumuza uygun degil)

yazdiklarim biraz ayrintili ve uzun olacak ama ihtiyaci olanlarin okuyacagindan eminim

Waiver Asamalari

1) DS-3035 formunu doldurup, bir case file number almak

2) Turkiye Washington Buyukelciligine basvurmak

3) U.S. Department of State(DOS)'a basvurmak

(2 ve 3'u ayni anda da yapabilirsiniz, belki sizin icin daha rahat olabilir.)

4) Sureci internet uzerinden takip etmek....



Waiver Sureci

DS-3035 formunu doldurduktan sonra, DOS'a ve TC buyukelciligine basvurdunuz.
Tc Buyukelciligi, Turkiyedeki Dis isleri bakanligina No Objection Statement (NOS) icin istekte bulunuyor.
Dis isleri bakanligi ulkedeki YOK, MEB, KYK, universiteniz, MAliye Bakanligi gibi kurumlara sizin ulkeye borcunuz olup olmadigini soruyor. Ve eger her sey uygunsa size NOS karari verip, bunu TC Washington Buyukelciligine gonderiyor. Bu sirada size Buyukelcilikten e-mail geliyor, "NO Statement bize ulasti hemen DOS'a iletiyoruz" diye.
DOS'taki islem surecinin devam edebilmesi icin buyukelcilik tarafindan gonderilen NOS'a ihtiyaclari var, bu nedenle eger waiver'a hizli bir sekilde ihtiyaciniz varsa once TC buyukelciligine basvuru yapin daha sonra, NOS beklerken DOS'a basvurursunuz. Cunku isin en cetrefilli ve beklemesi zor kismi Turkiye'den No objection'in Buyukelciligi gonderilmesi
Gelen NOS dogrultusunda DOS, favorable recommendation karari cikariyor ve bu kararini U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS)'e iletiyor. Son karari ve waiver'i verecek olan kurum USCIS. USCIS'ten sonra karar ciktiktan sonra waiver'i soylediginiz adrese gonderiyor.



Ayrintili olarak Asamalar

1) DS-3035 formunu j1visawaiverrecommendation.state.gov/ adresinden doldurup bir case-file numarasi alacaksiniz, bu numarayi hem TC buyukelcigine hem de DOS'a basvururken kullanmaniz gerekecek.

Formu doldururken, US'e giris cikis tarihleriniz, DS-2019 (j-1 vizesi alirken konsoloslukta onaylanan form) uzerindeki bilgiler lazim olacak bu nedenle DS-2019, pasaport gibi belgelerinizin yaninizda oldugundan emin olun.

Ayrica bu formun en onemli kismi "statement of reason" diye bir bolumun olmasi, buraya neden waive etmek istediginizi yaziyorsunuz. Bu arada "GC'yi kazanmis olmak" tek basina yeterli bir sebep olarak gorunmuyor, ben de egitim amacli US'e geldigim icin soyle seyler yazdim, siz de buna benzer seyler karalayabilirsiniz, ya da kendi ozel nedenleriniz varsa onlari yazabilirsiniz.
: "buralarda buldugum olanaklari turkiyede bulamadim, kendimi cok iyi gelistirebildim ve kisa bir sure kalmama ragmen burada gorup, ogrenecek cok seyim oldugunu dusunuyorum, bu nedenle burada daha uzun sure kalmak istiyorum ve 2 yil kuralimi waive etmek istiyorum."

Iste bunun gibi seyler yazabilirsiniz, uzun uzun anlatmanizi ve teferruatlandirmanizi oneririm...

Formu doldurduktan sonra size bir waiver paketi veriyor, bu sayfalarin ciktisini almaniz lazim. Bunlari DOS'a ve TC Buyukelciligine gondereceksiniz.
Bu paketin son sayfasi olan "Third Party Barcode Page"i TC Washington Buyukelciligine, diger sayfalarini da hem Buyukelcilige hem de DOS'a gondermeniz gerekiyor. Zaten paketin ilk sayfasinda size neler yapilmasi gerektigi de anlatiliyor.

2) T.C. Vasington Buyukelciginin ilgili sayfasi buradadir:

www.washington.emb.mfa.gov.tr/Sho...spx?ID=327

Burada da denildigi gibi, gerekli belgeleri asagidaki adrese gondermeniz gerekiyor.

Gerekli Belgeler:

* Türkçe yazılmış dilekçe. ekstra aciklama icin en asagidaki diger bilgilere bakin
* Nüfus cüzdanının fotokopisi. (6 kopya, cüzdanın ön ve arka sayfalarının A4 kağıdına ve aynı sayfaya çekilmiş olması gerekmektedir.)
* DS-3035 formunu doldurduktan sonra ciktisini aldigimiz sayfalar
* DS-2019 formunun kopyasi
* DS-3035 formunda bulunan "Third party barcode page"
* Hızlı posta ücreti olarak 30 dolarlık pul, normal posta talep edilmesi halinde ise 10 dolarlık pul veya anılan tutarlarda "money order".
* ABD Dışişleri Bakanlığı ile yazışmalarda kullanılmak üzere ekspres posta ücreti 17 dolarlık pul veya "money order".

Gonderilecek adres:

Turkish Embassy
Consular Office/J-1 Visa Waiver
2525 Massachusetts Ave. NW
Washington, D.C. 20008
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


3) DOS'a basvuru surecini baslatin. DOS'un "Waiver of the Exchange Visitor (J) Two-year Foreign Residence Requirement" adli sayfadaki ( travel.state.gov/visa/temp/info/info_1296.html ) bilgilere baktiginizda

* 2 adet legal size S.A.S.E.(self addressed stamped envelope) ekstra aciklama icin en asagidaki diger bilgilere bakin
*DOS adina duzenlenmis 215 dolarlik money order
*DS3035'in gerekli olan sayfalarinin ciktisi (zaten paketin ilk sayfasinda neler gondermeniz gerektigi yaziyor)
*Pasaportunuzda isim ve dogum tarihinizin gorundugu sayfanin fotokopisi
*DS-2019 formunun fotokopisi


Gonderilecek adres:

U.S. Department of State
Waiver Review Division
P.O. Box 952137
St. Louis, MO 63195-2137

4) *DOS'a gonderilen belgelerinizi , DS-3035 formunu doldurdugunuzda size verilen case numarasi ile 169.253.2.79/ adresinden takip edebilirsiniz.... Ilk gonderdikten sonra belgelerinizin burada gorunmesi biraz zaman alabilir, hatta 3-4 haftayi bulabilir, bu nedenle telas yapmayin...

*NOS zaten Buyukelcilige ulastiginda size e-mail olarak bildirilecek (TC Vasington Buyukelciligi tarafindan), eger 2 ay gecmesine ragmen bildirmezse telas yapin , bir yerlere ulasmaya calisin (okulunuz, dis isleri bakanligi felan, bir yerde belgeleriniz takilmis olabilir...)

*DOS'a NOS ulastiginda, eger durumunuz uygunsa favorable recommendation cikartiyor ve belgeleri USCIS'e gonderiyor. Son adim da favorable recommendation ciktiginda USCIS'teki durumunuzu ogrenmek bunu da receipt number'iniz ile egov.uscis.gov/cris/Dashboard.do adresinden ogrenebiliyorsunuz... ekstra aciklama icin en asagidaki diger bilgilere bakin

Dedigim yerlere gerekli numaralari girmeden bir seyler gormeyi beklemeyin.


Diger Bilgiler

1) Eger GC icin basvurularini gondermeniz gerekiyorsa ve o an icin iki yil kuraliniz varsa, DS-230 formunun 40. sorusunun J maddesi'ni Yes diye isaretleyip yanina parantez icerisinde (applied for waiver) yazabilirsiniz. Ben oyle yaptim ve hicbir sorun olmadan aldim. 40. sorunun j maddesi bu soruyu soruyor...

2) SASE dedigimiz sey, uzerinde pul olan ve bizim adresimizin yazdigi zarf, bu zarflarin icine gerekli belgeleri koyup DOS ve USCIS bize gonderecekleri icin, bu zarflara kendi adresimizi zarfin tam ortasina gelecek sekilde yazmamiz gerekiyor. Ayrica "legal size" zarflar, 'number 10 envelope' seklinde de bilinirler, kucuk dikdortgen seklinde olan zarf (boyutlari yaklasik 24.1 x 10.5 cm), eger tam boyutlarini isterseniz kucuk bir google search yapabilirsiniz.

3) 'receipt number' normalde size USCIS tarafindan islemleriniz baslatildiginda ulastirilan zarflarin birinde yazmali, fakat bu zarflar o kadar cok gec kaliyorki cogunlukla waiver'dan bile sonra gelebiliyor
Bu nedenle receipt number'i ogrenmek icin soyle bir sey deneyebilirsiniz...

1-800-375-5283'i (USCIS musteri hatti) arayip, once ingilizce icin 1'e, sonra da application status icin 2'ye daha sonra da customer representative ile konusmak icin 6'yi tuslayin. (numaralarin siralari degisebilir ama zaten isimlerini de yazdim...)

Saat 8:00 am ile 8:00 pm arasinda aramaniz lazim ama dikkat, bu saatler California saatine gore yani pasifik time'ina gore, dolayisiyla aramizda 10 saat fark oldugu icin, Turkiye saatine gore soylemek gerekirse, aksam saat 18:00 ile sabah saat 6:00'ya kadar bir zaman dilimi icinde aramaniz lazim, aksi halde kimseyle konusamadan kapatmak zorunda kalirsiniz.

Bir de tahminimce aramak ucretsiz, ben ne zaman aradiysam tek kurus eksilmedi

once bir biriyle konusup ben I-612 (ay-six-twelve diye okunuyor, ay-six-one-two deyince anlamiyorlar) icin basvurdum, 30 gunden fazla oldu ama receipt number'im gelmedi deyin.
Size belki kimliginizle ilgili bir seyler soracak onlara cevap verin, sonra siz basvuran kisi misiniz yoksa avukati felan mi diye sorabilir, ona da uygun cevap verin, son olarak da askerlik maskerlik felan filan bi suru soru soracak, belgeleriniz onlarla alakalimi degil mi diye, o dediklerinin hepsine no no deyip gecin, sonra zaten sizi birine baglayacaklar,
isminizi , dogum tarihinizi felan kontrol edip, adresinizi isteyecekler...
Eger hersey dogruysa receipt number'i veriyorlar.
Kadin 30 gunden fazla olmadigini goruyor ama bir sey demiyor, diyor ki su gun almisiz, daha 30 gun olmamis ama ben size receipt number'inizi vereyim... sonra da yukarida dedigim adresten takip edebilirsiniz.

4) TC Vasington Konsolosluguna yazilacak dilekce ornegi:

Bunun 6 nüsha olmasi gerekiyor, ayrica her nüshadaki imzaların orijinal olması ve sözkonusu dilekçede, mezun olunan üniversite, fakülte, bölüm ve öğrenim yıllarının, herhangi bir kurumdan kredi veya burs alıp alınmadığının,irtibat adresi, e-mail adresi ve telefon numaraları ile dosya numarasının (case number) belirtilmesi gerekmektedir.

Dilekce ornegi:
_______________
Gun ay yil

T.C. Vaşington Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi’ne

J-1 vizemdeki “İki Yıl Kuralı” nın kaldırılması amacıyla U.S. State Department, Waiver Review Division’a başvuruda bulundum. Bu nedenle, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın J-1 vizemdeki iki yıl kuralının kaldırılmasına itirazı olmadığını belirtir Olumlu Cevap (No Objection Letter)’a ihtiyacım var. Öğrenimim ve vizemle ilgili gerekli bilgiler aşağıdadır. Bu konuda gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımla bilgilerinize arz ederim.

Türkiye’de XXX Üniversitesi XXX Fakültesi, XXX bölümünden XXX yilinda mezun oldum. Okul Numaram: XXX
Bağlı bulunduğum askerlik şubesi XXX ilinin XXX Askerlik Şubesi’dir.
Herhangi bir mübadele programına katılmadım ve bir “Alien Registration” numaram yok.
ABD’ye ilk defa XXX Havaalanindan, XX.XX.XXXX tarihinde giriş yaptım.
Department of State, Waiver Review Division tarafından verilen "Case File" numaram XXX’dir.
{J1 VIZESINI ALMANIZIN SEBEBI, BUNUNLA ILGILI SPONSORUNUZ VAR MI YOK MU, GIBI DETAYLARI BURAYA YAZABILIRSINIZ}

Türkiye Adresim:

{Turkiye'deki son ikamet ettiginiz adres}
{ADINIZ SOYADINIZ}
{TELEFON}
{EMAIL}

Amerika Adresim:

{AMERIKA ADRESINIZ}
{TELEFON}

Bu konuda gerekli islemlerin yapilmasini saygilarimlar arz ederim.

Isim Soyisim

Imza

______________

5) Bu bilgileri Nisan 2011 tarihinde yaziyorum, ama zaman gectikce sitelerin linkleri ve istedikleri belgeler degisebilir, bu nedenle her sitesinin ilgili sayfasinin isimlerini de yazdim, gerekli sayfayi ilgili sitede ararsaniz siz de bu bilgilere ulasabilirsiniz.

6) GC icin waiver'i aliyorsaniz, mulakat tarihinden once belgelerinizin kopyasini gonderirken, waiver'in fotokopisini gonderin. Mulakat sirasinda da originali yaninizda olsun, onu verirsiniz. Zaten islemleriniz bittikten sonra original waiver'i size geri verecekler...

Islemler sirasinda bana cok yardimci olan Serkan Bey'e ve destegini esirgemeyip kader birligi yapan Mehmet Emin'e cok tesekkur ederim.

Simdiden herkese kolay gelsin


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: ccakmakoglu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #12 by in ter
Yine karisti. :)

Saglik bakanligi sormuyor borcu var mi vs. i . Bu sorularin hepsini soran Dis isleri bakanligi. 'No Objection Statement' icin gerekiyormus. Dis isleri bakanliginin ne yaptigini resmi olarak yazdigi bir sayfa bulamadim ama yapan insanlar var. Ornek link vereyim bir tane. Bu sorularin hepsi dis isleri bakanligini basinin altindan cikiyor yani...

yesilkart.gen.tr/Konu-green-card-ve-j1-v...ars-rule-waiver.html

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #13 by umc
Biraz önce araştırma yaptığını söylemiştin , onu sordum, nereden yaptın o araştırmayı onu soruyorum.

J1 EVSP de "no objection" mektubu alabilir. Bunu almış bir tanıdığım var. Dahiliye'yi yeni bitirdi.

J1 alabilmek için bakanlık ne diyorsa, (statement of need), onun tersini söylemelidir. Bundan daha fazlasını söylemek zorunda olduğuna dair (askerlik, KYK vb gibi) iddialarınızın kaynağını soruyorum.

Daha önce "evet bu uzmana ihtiyaç var" diyen devlet, sonradan "buna artık ihtiyaç yok" diyeceği mektubu vermeden önce Kredi Yurtlar Kurumu kayıtlarına neden bakıyor, benim merak ettiğim durum budur. Türkiye'de garip uygulamalar olabiliyor, bunun böyle olduğunu öğrensem şaşırmayacağım ama neye dayanarak bunu söylüyorsunuz onun merak ediyorum.

in ter wrote: Turkiye'deki kismini anlatan herhangi bir site bulamadim.

Bir de bunlarin j1 esvp ile uzaktan yakindan bir iliskisi yok...Zaten asistanlik icin alinmis j1 ler yil kurali dolmadan waive edilemiyor.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #14 by umc
Türkiye'deki Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'de J1 için "no objection" mektubu verebilmek için spesifik olarak nasıl bir uygulaması var? Bunun kaynağını soruyorum.

Mektubu tarif eden ABD, vizeyi verecek olan ABD, mektubun içeriğinde ne olması gerektiğini de söyleyecek olan ABD'dir. ABD bizim dışişleri'ne bana "şu" mektubu ver diyor, bizim bakanlık kendi kendine "dur bunun kredi yurtlara borcu var mı ona da bir bakayım mı" diyor?

Bu durum böyleyse neden böyle ve hangi çerçevede böyle?

in ter wrote: Bu ABD'nin spesifik olarak istedigi bir sey degil... Yani saglik bakanligina bi sor bu insan lazim miymis onlara demiyordur herhalde... :laugh: Dis isleri bakanliginin uygulamasi...


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #15 by in ter
Bu ABD'nin spesifik olarak istedigi bir sey degil... Yani saglik bakanligina bi sor bu insan lazim miymis onlara demiyordur herhalde... :laugh: Dis isleri bakanliginin uygulamasi...

travel.state.gov/visa/temp/info/info_1296.html

Sitesinde j1 waiver ile ilgili bilgiler mevcut. Genel olarak genel olarak waiver nedeniyle bas belasi olarak tanimladiklari j1 lerini waive eden insanlarin tecrubeleri daha yol gosterici oluyor tabiki. Sitedeki bilgiler isin Amerika'ya bakan yonu. Turkiye'deki kismini anlatan herhangi bir site bulamadim.

Bir de bunlarin j1 esvp ile uzaktan yakindan bir iliskisi yok...Zaten asistanlik icin alinmis j1 ler yil kurali dolmadan waive edilemiyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #16 by umc
"No objection letter" için KYK borçları ve askerlikle ilgili durumların kaydını ABD'nin istediğine dair referans bir bilgi getirebilir misin?

J1*EVSP vize uygulaması'nın askerlikle ve Kredi yurtlarla ilgili nasıl bir mantık ile bağlantılı olabileceğini merak ediyorum.

Araştırmayı nereden yaptıysan bizimle de kaynağını paylaşabilir misin?


in ter wrote: :)

Ben biraz arastirma yaptim. Bu j1 konusunda 2 yil Turkiye'de kalmadan waive edilebilmesi icin tabiki Amerika yetkililerine basvuruluyor. Onlar da dis isleri bakanligiyla iletisime geciyormus. Dis isleri bakanligi da kisinin yurda geri donmeme ihtimaline binaen (amerikan vatandasligi vs) gerekli kurumlarla irtibata gecip (KYK, askerlikle ilgili birimler vs) ulkeden geri donmemek uzere ayrilmasinda sakinca var midir, yok mudur buna dair yazi istiyor. Erkeklerin askerlikle ilgili, universitede kredi almis olanlarin KYK ye olan borclari ile ilgili ve mecburi hizmet yasasina tabi hekimlerin yapmamislarsa mecburu hizmetle ilgili ilgili kurumlardan yaziyla gidebilir denmeli.

Haklisiniz. Karisik bir surec. Derine indikce de karisiyor. Normalde j1 waiver yapan bircok insan var. Bunlarin geneli sadece KYK ya borcu olan insanlar, arastirdigim kadariyla mecburi hizmetle ilgili bir konuya rastlamadim. Ben ilk olurum artik. Proseduru ayrintilariyla anlatirim. ;)

Verdiginiz cevaplar gercekten cok aydinlatici oldu. Tesekkurler..


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #17 by in ter
:)

Ben biraz arastirma yaptim. Bu j1 konusunda 2 yil Turkiye'de kalmadan waive edilebilmesi icin tabiki Amerika yetkililerine basvuruluyor. Onlar da dis isleri bakanligiyla iletisime geciyormus. Dis isleri bakanligi da kisinin yurda geri donmeme ihtimaline binaen (amerikan vatandasligi vs) gerekli kurumlarla irtibata gecip (KYK, askerlikle ilgili birimler vs) ulkeden geri donmemek uzere ayrilmasinda sakinca var midir, yok mudur buna dair yazi istiyor. Erkeklerin askerlikle ilgili, universitede kredi almis olanlarin KYK ye olan borclari ile ilgili ve mecburi hizmet yasasina tabi hekimlerin yapmamislarsa mecburu hizmetle ilgili ilgili kurumlardan yaziyla gidebilir denmeli.

Haklisiniz. Karisik bir surec. Derine indikce de karisiyor. Normalde j1 waiver yapan bircok insan var. Bunlarin geneli sadece KYK ya borcu olan insanlar, arastirdigim kadariyla mecburi hizmetle ilgili bir konuya rastlamadim. Ben ilk olurum artik. Proseduru ayrintilariyla anlatirim. ;)

Verdiginiz cevaplar gercekten cok aydinlatici oldu. Tesekkurler..
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #18 by umc
"No objection" mektubu alabilmek için "ülkeye olan borç gibi" çok genel bir mektup değil de, sadece j1 almak için kullandığınız "statement of need" mektubunda belirtilen, işaret edilen uzmana Türkiye'de ihtiyaç olmadığını dair bir mektup almanız gerekmez mi?Sağlık Bakanlığı'nın daha önce "ihtiyaç vardır" dediği mektubu "artık ihtiyaç yoktur" diye değiştirmesi gerekmez mi?. Bu konunun ülkeye olan borçlarla ve diğer yükümlülüklerle teknik olarak bir alakası olmaması gerekir. Burda , önceki mesajda açıkladığım gibi kuralu koyan ABD yasasıdır, o yasaya göre j1 vizesi ile bir başka bir ülkede olan ihtiyaca cevap verilmektedir, bahsedilen o spesifik ihtiyacın olduğunu ilgili ülkenin ilgili kurumundan alınan mektup belirtir, bu yasanın ve 2 sene kuralının ortadan kalkması için aynı mektubu veren bakanlığın artık o spesifik konuda ihtiyacı olmadığını belirtmesi gerekir.

Bu konuda daha fazla tecrübesi olan varsa tabii duymak isteriz, ben şahsen "no objection" mektubu görmedim, ve de almadım.

kerim wrote: Bir arkadaşıma geçen sene green card çıktı ve başından geçenler soruna cevap olacak nitelikte.

'Waive' yapman gerektiğinde, bunu yapabileceğin yaklaşık 5 farklı durum var. Bunlardan bizim durumumuza uyabilen tek durum ise 'no objection' seçeneği. Bu şu demek: Türkiye Cumhuriyeti'nden, sizin ülkeye karşı hiç bir yükümlülüğünüz, borcunuz filan olmadığını söyleyen resmi bir belge almanız lazım.

Arkadaşım bu işi şu şekilde yapmıştı: O an ABD de bulunduğu için, kendisine en yakın Türk konsolosluğuna bir dilekçe vererek ilgili tarzda bir belge istemiş. Daha sonra dışişleri bakanlığı aracılığıyla sizin okuduğunuz okul ve geçmişiniz dikkate alınarak, ilişkili olabileceğiniz her kuruma tek tek yazı gidiyor (kredi yurtlar kurumu, mezun olduğunuz okul...) . Daha sonra her kurumdan tek tek cevap yazısının dışişleri bakanlığına ulaşması lazım. Bütün yazılar eksiksiz ve yükümlülüğü yoktur tarzda geldikten sonra, bu yazıyla birlikte göçmen vizesine başvurabiliyorsunuz. Tabi kurumlardaki bürokrasi bilinen bir gerçek. Arkadaşım her kurumu defalarca arayarak tüm belgelerin takibini yaptı ve bu işlemleri tamamlaması yaklaşık 3 ay sürdü.(Arkadaşım mühendisti)

Tıp mezunlarının bu konuda tek farkı mecburi hizmet. Eğer Sağlık Bakanlığına da yazı giderse onlar ne cevap verir, bunu tahmin etmek zor. Ama prosedür bu şekilde.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #19 by umc
Türkiye'deki Sağlık Bakanlığı'nın H1b ya da bir diğer ABD vizesine (veya herhangi bir ülke vizesine) izin vermek gibi ne bir çabası ne de yetkisi vardır.

Amerikan Vizelerini verecek ya da koşulları değerlendirecek kurum Amerikan Devleti'ni temsil eden elçiliktir. Bizim Sağlık Bakanlığı'nın ya da Kredi yurtlar kurumunun ya da Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı herhangi bir kurumun ne 2 yıl kuralı ile ilgili, ne de herhangi bir ABD vizesi ile ilgili hiçbir uygulaması yoktur. 2 yıl kuralı, tamamen ABD Devletinin J1 vize için uyguladığı, H1 vizeye veya benzeri kalıcı statü sağlayan durumlara (green card) geçiş için şart koştuğu bir durumdur, ABD devletinin değerlendirdiği bir durumdur, Türk Devleti veya kurumlarının bu durumla ilgili hiçbir tasarrufu, ilgisi ya da bilgisi yoktur. Türk vatandaşı iki ayrı ülkenin devletleri ile iletişime geçer, aracı konumunda ilgili belgeleri ya da koşulları kim istiyorsa bulur ve yerine getirir ve akabinde ilgili devletlerin ilgili kurumlarına tebliğ eder.. Vizeler ile ilgili tüm durumlara "izin verecek" tüzel kişilik "vizeyi verecek devlete ait kurumlardır"

Bu konuda ne kadar konuşursak kafalar o kadar karışıyor. ;)

Özetle :

--2 sene kuralı / H1 başvuru engeli şartını koşan (izin veren) Amerikan Devleti eliyle ABD elçiliği
--Bu şarta tâbi olan Türk Vatandaşı
--Bu şarttan tamamen bihaber olan, konuyu vatandaştan öğrenen, konunun umrunda bile olmadığı Türk Devleti, ona bağlı kurumları.




in ter wrote: Benim kastettigim arastirma J1 den (asistanlik icin olan j1 inin yil kurallari dolmadan waive edilemeyecegi zaten yasalarinda yaziliymis) green card ya da H1 a gecilmek istense saglik bakanligi izin veriyor mu? (Malum mecburi hizmet) Zaten bir de Kredi yurtlar kurumuna da harc borcu var, onun da izin vermesi gerekiyor ama saglik bakanligi daha buyuk bir engel gibi gorunuyor.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #20 by kerim
Bir arkadaşıma geçen sene green card çıktı ve başından geçenler soruna cevap olacak nitelikte.

'Waive' yapman gerektiğinde, bunu yapabileceğin yaklaşık 5 farklı durum var. Bunlardan bizim durumumuza uyabilen tek durum ise 'no objection' seçeneği. Bu şu demek: Türkiye Cumhuriyeti'nden, sizin ülkeye karşı hiç bir yükümlülüğünüz, borcunuz filan olmadığını söyleyen resmi bir belge almanız lazım.

Arkadaşım bu işi şu şekilde yapmıştı: O an ABD de bulunduğu için, kendisine en yakın Türk konsolosluğuna bir dilekçe vererek ilgili tarzda bir belge istemiş. Daha sonra dışişleri bakanlığı aracılığıyla sizin okuduğunuz okul ve geçmişiniz dikkate alınarak, ilişkili olabileceğiniz her kuruma tek tek yazı gidiyor (kredi yurtlar kurumu, mezun olduğunuz okul...) . Daha sonra her kurumdan tek tek cevap yazısının dışişleri bakanlığına ulaşması lazım. Bütün yazılar eksiksiz ve yükümlülüğü yoktur tarzda geldikten sonra, bu yazıyla birlikte göçmen vizesine başvurabiliyorsunuz. Tabi kurumlardaki bürokrasi bilinen bir gerçek. Arkadaşım her kurumu defalarca arayarak tüm belgelerin takibini yaptı ve bu işlemleri tamamlaması yaklaşık 3 ay sürdü.(Arkadaşım mühendisti)

Tıp mezunlarının bu konuda tek farkı mecburi hizmet. Eğer Sağlık Bakanlığına da yazı giderse onlar ne cevap verir, bunu tahmin etmek zor. Ama prosedür bu şekilde.

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: umc, in ter, neox

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #21 by in ter
Cok tesekkur ederim cevaplar icin. Arastirma J1 vizeden gocmen olmayan diger vize turlerine geciste sorun yok. J1 in daha bilinmeyen bircok yonunu de ogrendim. Arastirma j1 le devam etmek istersek Turkiye'ye donemiyoruz yani. :( Sacma bir vize bu j1.

Sanirim yapmaya calisan kimse olmadi. Benim kastettigim arastirma J1 den (asistanlik icin olan j1 inin yil kurallari dolmadan waive edilemeyecegi zaten yasalarinda yaziliymis) green card ya da H1 a gecilmek istense saglik bakanligi izin veriyor mu? (Malum mecburi hizmet) Zaten bir de Kredi yurtlar kurumuna da harc borcu var, onun da izin vermesi gerekiyor ama saglik bakanligi daha buyuk bir engel gibi gorunuyor.

Isbu durum hayal urunudur. Ama birilerine gerekebilir, bilelim. :whistle: (Mesela ben j1 le arastirma yapacagim, sonra seneye bana green card cikacak, j1 i waive etmem gerekecek.) :woohoo:
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #22 by kerim
Yeri gelmişken araştırma amaçlı J1 vizesiyle ilgili bir hususu belirteyim.

6 aydan kısa süreli durumlarda böyle bir durum yok, fakat 6 aydan uzun süreli olarak araştırma için J1 vizesi aldığınızda; program bitiminde Türkiye'ye dönerseniz, aynı amaçlı (yani araştırma için) 2. sefer ABD ye 2 yıl boyunca gidemiyorsunuz. Bu J1 in 'waive' olarak bilinen 2 yıl kuralından farklı. Bu sadece araştırma amaçlı durumlarda geçerli ve buna '24 month bar' deniyor.

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: umc, in ter, neox, ccakmakoglu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #23 by umc
Kerim'in soyledigi gibi,arastirma J1 ile Klinik J1 farklidir.

GME'den kasit, evet, klinik egitimdir, ya `residency` ya da `fellowship` (ACGME accredited).


Yoksa arastirma ya da gozlemcilik icin j1 vizesi alinmis ise bu vizede kalici statuye gecmek icin yili dolmadan waive edilemeyen vize grubuna girer mi?


Hayir o vize ile ECFMG'nin verecegi EVSP Klinik j1 ile ayni sey degildir. Bu tip vize alan kisi klinik j1 icin sifirdan baslar 2 sene kuralina takilmaz.

Zaten 2 sene kurali, h1 alabilmek icin bir kuraldir, yeni j1'ler almak icin degil.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: neox

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago #24 by kerim
Araştırma amaçlı J1 ile, asistanlık için alınan J1 arasında farklar vardır.
Örneğin araştırma amaçlı alınan J1 in süresi en fazla 5 yıla kadar uzatılabilirken, bu süre GME için 7 yıldır.
Bu soruyu ben de ABD den dönmeden önce 2,5 senedir orda araştırma yapan bir arkadaşa sormuştum. Bunun bir sorun oluşturmadığını ve halledildiğini söylemişti. Bunu destekleyen başka bir örnek ise, konuştuğum arkadaşla aynı lab da yaklaşık 3 sene araştırma yapan başka bir Türk hekim arkadaşın, araştırma periyodunun hemen arkasına beyin cerrahisi asistanlığına başlaması oldu.
Acaba araştırmada geçen süre, 7 yıl olan aralıksız GME J1 süresinden düşer mi diye düşünmüştüm, fakat bunun da sorun oluşturmadığını öğrendim.
Kolay halledilir mi, yoksa zor mudur orasını bilmiyorum ama; J1 (araştırma) sonrası, hemen J1 (GME) alabiliyorsunuz.

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: umc, in ter, neox

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #25 by in ter
travel.state.gov/visa/temp/info/info_1288.html

sitesinde J1 waive icin kosullar anlatilirken 'Graduate Medical Education/Training' icin alinan j1 vizelerin kisinin kendi memleketinde iki yil kalmadan ya da Amerika'da 3 yil tabiri caizse 'mecburi hizmet' yapmadan waive edilemeyecegi bilgisi mevcut.

Graduate Medical Education/Training den kasit sadece uzmanlik egitimi midir? Yoksa arastirma ya da gozlemcilik icin j1 vizesi alinmis ise bu vizede kalici statuye gecmek icin yili dolmadan waive edilemeyen vize grubuna girer mi? Girmese bile saglik bakanligi waive edilmesi icin gereken yaziyi verir mi? (Mecburi hizmetini yapmamis birine) Bu konuda tecrubesi olan var mi?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.478 seconds