Topic-icon uzmanlık sonrası oturma izni

9 years 9 months ago #1 by gorillas
cevabınız için gerçekten çok teşekkür ederim

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago - 9 years 9 months ago #2 by umc
Replied by umc on topic uzmanlık sonrası oturma izni
ABD'de ihtisasa gelen hekimlerin buyuk bir cogunlugu j-1 vize ile gelmektedir. Zaten bazi eyaletler disinda baska turlu gelmenin de imkani yoktur (green card ve vatandaslik gibi secenekler haricinde)

J-1 ile gelen hekimler uzmanliklarini bitirdikten sonra 2 yil kuralina tabi olurlar, bu demektir ki 'ya ulkenize donup 2 yil calistiktan sonra buraya gelebilir ve h-1(kalici isci vizesi) vizesine basvurabilirsiniz, ya da ABD'de ihtiyac gosteren bir bolgede (underserved area) 3 yil calismayi goze alarak ABD'de h-1 vizeye gecebilir ve burada kalabilirsiniz`.H-1 vize ABD'de kalan doktor, 3 yil sureyle `j-1 waiver` denilen durumda kalir, bu sureyi tamamladiktan sonra kontratini uzatip (ya da baska bir yerde h-1 vize bulup) `green card` icin basvuru yapabilir.

ABD'denin cok buyuk bir kismi (kita olarak) ihtiyac gosteren bolge sinifina gormektedir. Ornegin, herhangi buyuk bir kentin (boston, newyork, baltimore vb gibi) 20 mil kadar acigi vb gibi ihtiyac gosteren bolge sinifina girer. Oyle ki bazi buyuk sehir merkezlerinde bile ihtiyac gosteren bolgeler siniflanmistir.

Yaklasik 15 yildir ABD'de tipta uzmanlik ile ilgili girilebilecek cok fazla yola (asistanlik, yandal, eslestirme, vize, 2 yil kurali, uzmanlik, ogretim uyeligi, lisans alma vb gibi) sahsen girmis birisi olarak, girilebilecek cogu yolu epeyce tanidiktan, ogrenciden, USMER'den gozlemlemis birisi olarak, asistanligi ABD'de yapip , ABD'de kalmak isteyip de kalamayan hicbir ornege sahit olmadim. Su ana kadar ki deneyimlerime gore ABD'de ihtisas yapan (residency), ABD'de `board` sertifikasi alanbildigim Turk ve yabanci tum doktorlar eger ABD'de kalmak istedilerse mutlaka ve kolaylikla ABD'de ihtiyac gosteren bir bolge bulup kaldilar. Cunku ABD'de her eyaletin `underserved` kontenjanlari vardir bu kontenjanin toplam sayisi benim bilgilerime gore ABD'de j-1 ile ihtisas (residency) yapan yabanci (IMG) hekim sayisindan fazladir.

ABD'de ihtisas yapip da, ABD'de kalmak isteyip de, herhangi bir yerde calismaya razi olup da, yine de bunu basarilamamislarsa bu duruma genel degil ozel bir sekilde bagimsiz bir olgu olarak bakmak daha uygun olabilir. Lakin kisinin nerede ihtisas yaptigi, ihtisas suresince basarili olup olmadigi, board sinavini gecip gecmedigi gibi konulara egilmek onemli ipuclari verebilir.. Nihayetinde asistanligi bitiren uzman, bir uzman olarak is basvurusu yapar, bu is basvurusunda bariz problemler varsa, kisi iyi bir aday degilse o zaman ise alinmayabilir ve ABD'de kalamaz. Yalniz. boyle bir sey oluyorsa bunun ABD'deki sistemin tutumundan cok o kisi ile ilgili olmasi gerekir diye dusunmekteyim.

O nedenle bu bilgiyi veren kisinin kim oldugu ve neden kalamadigi tartisilmaya degecek kadar onemlidir cunku kendisi cok nadir bir ornektir, duydugu `diger ornekler` de kanimca cok cok ozel durumlari temsil ediyor olabilirler ve isimleri verilmeden bilgileriyle ayri ayri konusulmasi daha faydali olabilir dusuncesindeyim.

ABD'de herhangi bir dalda ihtisasa giren bir Turk hekim (residency) , basarili bir sekilde ihtisasini bitirdikten sonra, eger isterse ihtisas sonrasi ABD'de kalabilmesi cok buyuk bir olasiliktir, buradaki risk, benim kisisel ve anektodal tecrubelerime gore mevcut durumda yok denecek kadar azdir.

Umarim bu kisisel paylasim bozulan morallerin duzeltilmesine katkida bulunmustur.

gorillas wrote: bugün bir arkadaşım, Abd'de dahiliye asistanlığını bitiren bir arkadaşının; uzmanlığı bittikten sonra oturma izni alamadığını, sonrasında Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını ve bunun gibi bir çok örnek duyduğunu söyledi. İkinci ağızdan oluyor farkındayım, ancak yine de doğruluğunu öğrenmek istedim. Acaba, uzmanlık sonrası oturma izni almak nasıl mümkün oluyor veya amerikan vatandaşı olmak için nasıl süreçlerden geçmek gerekiyor? Teşekkürler.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: neox, Drfurkannn, coronary

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 9 months ago #3 by gorillas
bugün bir arkadaşım, Abd'de dahiliye asistanlığını bitiren bir arkadaşının; uzmanlığı bittikten sonra oturma izni alamadığını, sonrasında Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını ve bunun gibi bir çok örnek duyduğunu söyledi. İkinci ağızdan oluyor farkındayım, ancak yine de doğruluğunu öğrenmek istedim. Acaba, uzmanlık sonrası oturma izni almak nasıl mümkün oluyor veya amerikan vatandaşı olmak için nasıl süreçlerden geçmek gerekiyor? Teşekkürler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.179 seconds