Topic-icon TOEFL için ne kadar süre ve nasıl hazırlanmak uygundur?

12 years 7 months ago #1 by zebir
bu detaylı cevabınız için teşekkürederim.Ancak bahsettiğim seviyeler benim ileri sürdüğüm seviyeler değildir zaten.
Kaldı ki bugün ülkenin herhangi bir yerindeki özel ingilizce kursuna giderseniz,orada zaten belli kıstaslara göre sınıflandırıyorlar sizi.Beginning-elementary-intermediate-upper intermediate-advanced şeklinde.Şayet mesleki bir kursa yazılmadıysanız en fazla advanced seviyesine kadar eğitim alabiliyorsunuz kurslarda.Bahsettiğiniz şey şayet oralarda yapılan değerlendirmelerin çok da gerçekçi olmamasıysa o konuda size hak veriyorum.
Haklısınz yazının içinde IBT TOEFL için hedef bir puana yer vermemişim.Elbette bu hedef çalışma süresini oldukça fazla etkiler.
minimum 85 şeklindeki bir hedef benim için iyi gözüküyor.Advanced seviyeden bahsederken de duruma derin anlamlar yüklemedim.
Özel bir kursun şubesine gittim.Bana test uygulayın dedim.İçerisinde yazma,grammer,konuşma olan bir test yaptım.(dinleme mevcut değildi)
Sonuç olarak benim upper intermediate olduğumu belirttiler.Kursun ilk kurunu bitirmemi takiben de (aynı bölümlere dinleme de eklenmişti) Advanced kurunu almaya başladım.kim ne gibi ölçülerle,nelere dayanarak beni Advanced ilan etti bilmiyorum.Gerçek bir ileri düzey bilgi sahibinin ne gibi ölçülere sahip olması gerektiği hakkında da somut bir fikre açıkçası çok sahip değilim.

Cümlemde "tavisye edilen" demişim zaten,şart dememişim.Bu elbette bir şart olmadığı gibi,başlangıç seviyesinde ingilizce bilgisine sahip olan bir kişiyi muhtemelen "sen gir şimdi TOEFL sınavına,muhteşem sonuç elde edersin" şeklinde teşvik edene de rastlamadım açıkçası.Orta düzey bilgiye sahip olduğu kurslarca belirtilen kişiler de doğru ya da yalnış;faydalı ya da gereksiz,bir şekilde Advancec kurunu bitirmeden TOEFL'a girmeye pek yanaşmıyor.Bahsettiğim tavsiye edilmemesi hususu buradan kaynaklanıyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago - 12 years 7 months ago #2 by rzdede

zebir wrote: Merhaba arkadaşlar,

Elbetteki kişinin ingilizce seviyesine göre ve hangi konularının eksik olduğuna göre çalışma süresi değişecektir ancak genel anlamda "Advanced" seviyede olmadan TOEFL'a girilmesi tercih edilmediği için soruyorum.TOEFL sınavına giren,hazırlanan,girmeyi düşünen arkadaşlardan cevap bekliyorum.
Ne kadar bir süre gerekir tahminen "Advanced" seviye için?
1,3,6 ay ya da 1 sene gibi.Nedir fikirleriniz?


Merhaba...
Ben de sorunuza karşılık soruyla başlamak istiyorum. Öncelikle "advanced" seviyesinden kastınız nedir? Yani bu seviyeye sahip olduğunuzu nereden biliyorsunuz. Türkiye'deki eğitim sisteminde sunulan ingilizce eğitimi bizi advanced seviyeye belki okuma seviyesinde ulaştırmış olabilir diye düşünürsek bile; ya konuşma, yazma, dinleme? ToEFL dediğimiz sınav bunları da ölçüyor zaten advanced olan birisinin ToEFL'a sadece kısa bir süreliğine alıştırma yaparak girmesi gayet yeterlidir ki bu süre 1 HAFTA'dır. Yani hazırlandığımız sınav ÖSS, LYS, YGS ya da ÜDS KPDS değildir!!!

Yani sınavın sizde ölçtüğü şeyler çok farklıdır. O yüzden soruyu şöyle sorarsak okumada "ileri düzey" (advanced) yazmada ve dinlemede "orta düzey" (intermediate) konuşmada ise "başlangıç" birisi düşünelim. Yani çok konuşma pratiği yapamamış konuşurken çok düşünen birisi ama çok kompozisyon yazmış çok pratiği olmuş birisi... Bu örnek tamamen hayali çünkü bu örnek üzerinden size süre tasviri yapacağım!

Bu kişi 1 hafta ile 3 hafta arasında ToEFL testinin okuma sorularına uyum sağlayacaktır. Hatta ve hatta 30 üzerinden 25 üzeri bir puan bile alması mümkündür! (Eğer ileri düzeyse ki zaten testin amacı bu ileri düzey birisi bu puanı almalı, alması gerekir.)

Dinleme ve yazma alıştırması yapmış ve eksiklerini tamamlamış olsun, kitaplarla kurslarla özel hocalarla vs... Bu da en az 3 ay süre gerektirir haftada 5 gün, günde en az 4 saat (kemiksiz yani dinlenmeler hariç) Bu çalışmadan önce orta düzey varsaydığımızı kişi hakkaten orta düzey olsun ve 30 üzerinden 15 alabilmeli. Biraz taktikle ve çalışmalarla bu ancak 20 ye kadar çıkabilir zirâ daha üstü orta düzey değil artık. İleri düzey.

Konuşma pratiğine gelince işte burada seviyeden çok taktik daha çok ortaya çıkıyor. Öncelikle burada çok alıştırma şart! ŞART! Vakit ise size kalmış, zaten çok konuşan bir insansanız konuştuklarınızı ingilizce söylmeye çalışarak başlayabilirsiniz.

Yani özetin özeti... Zaten ADVANCED olduğunu iddia eden birisi ToEFL sınavına sadece uyum sağlamak için birkaç test çözmesi yeterlidir. Bu da çok uzun bir süre almaz; ama sözde ADVANCED olup da özde INTERMEDIATE (yani orta düzey) birisi üzgünüm işte çalışması gereken kişi budur. Çalışması gerekir ama .... İşte sorunuza karşılık asıl soracağım soruya şimdi geldim sıkı durun? Bu kişinin kaç puan alması gerekiyor.
Madem süre belirtmemizi istiyorsunuz burada hedef yani varacağımız limanı bir bilelim de rüzgara göre yelkenimizi seçecez. Rüzgar azsa yelkenimiz büyük olsun ki limana varabilelim sağnsalim fırtınaya yakalanmadan. Yani demem o ki, zaman kısıtlıysa yapacak çok şey var, orta düzeyde birisi için 100 almak kolay olmaz. Çok kelime ezberlemesi ve dil bilgisi eksiklerini gidermeli! (Sınav her ne kadar direk dil bilgimizi ölçmese de unutmayın kompozisyon yazıyoruz!!!)

Öncelikle 2 şey önemli.
1.Seviyemiz ne?
2.Hedef ne?
Bunlar olmadan size söylenen 1 ay olsun 12 ay olsun gerçekçi değil. Hele kurs müdürlerine hiç kanmamalı. Eğer vaktiniz varsa ToEFL testini hazırlayan kurumun yani ETS'nin sitesinde online bu testi alma hakkınız var. ToEFL testi 100 dolarsa bu online test 20 dolar civarı. (tam fiyatlar aklımda değil.) Zaten testin amacı seviyenizi bulmaksa eğer önce bir bu testle seviyenizi belirleyin derim ben şahsen.

*Advanced olmadan sınavı almamalarını tavsiye ediyorlar demişsiniz. Bunu anlamakta çok zorluk çektim. Yani ToEFL kimseye belli bir limit koymuyor şu puanın üzeri almalısın gibi. Advanced seviye neye göre advanced olmalı ve ToEFL almalı. Burada bir kavram karmaşası var. Bu kadar detaylı yazmamın sebebi budur. Yani IBT ToEFL testinde 100'ün üzeri bir puanı mı hedefliyorsunuz? Evet o zaman ADVANCED olmanız gerekir bütün testlerde. Zaten test seviyenizi ölçüyor yani ADVANCED olmak şart değil. Biraz yanlış yönlendirme olmuş burada diye düşüyorum. :)

Kalın sağlıcakla!

Mehmet Rıdvan Özdede
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #3 by kasirga
elementery den başlarsan .yani hiç birşey bilmediğini düşünürsek,haftada dört gün ,aralıksız 1 yıl sürüyor.
sonra toefl için ayrıca çalışılıyor.o sürede 1 ay . ben ingilizce kurslarına danışmıştım . aynen böyle dediler.:)
The following user(s) said Thank You: zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #4 by zebir
Merhaba arkadaşlar,

Elbetteki kişinin ingilizce seviyesine göre ve hangi konularının eksik olduğuna göre çalışma süresi değişecektir ancak genel anlamda "Advanced" seviyede olmadan TOEFL'a girilmesi tercih edilmediği için soruyorum.TOEFL sınavına giren,hazırlanan,girmeyi düşünen arkadaşlardan cevap bekliyorum.
Ne kadar bir süre gerekir tahminen "Advanced" seviye için?
1,3,6 ay ya da 1 sene gibi.Nedir fikirleriniz?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.241 seconds