Topic-icon USMLE sınavını kazanmak için çalışalım ama nasıl?

10 years 6 months ago #1 by Mrt2011
Hocamıza teşekkür ediyorum.
The following user(s) said Thank You: psyringae

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #2 by bozkan
bu yazı çok güzel
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 2 weeks ago #3 by umc
Sayın Hocam,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Ciddi bir araştırma profili olan kıdemli bir profesörün kaleminden USMLE çalışma teknikleri ile ilgili bilgiler yorumlar almaktan çok mutlu olduk. Öğrenci arkadaşlara çok faydalı olacağına eminim. Yazınızı ayrıca USMER bLOG sayfasında yayınladık. Ordan daha geniş kitlelere ulaşabilir.

www.blog.usmer.org/2011/04/usmle-sinavin...calisalim-ama-nasil/

Yeni yazılarınızı dört gözle bekliyoruz...
Saygılar

Dr.Ulaş Çamsarı

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 2 weeks ago #4 by dralicetin
USMLE gibi uzun soluklu sınavları başarmak için, hazırlanırken dikkat etmemiz gereken bazı konuları şöyle ele alabiliriz.

1.Çalışılacak sürenin iyi kullanılması. Çalışmalarımızı son günlere yığmak yerine her gün çalışmaya zaman ayırmak daha verimli olmaktadır. Bir gün bile ara vermeden az da olsa her gün çalışmak daha yararlıdır. Gün içerisinde 7 saat uyumak ve çalışma sürelerimizi 50 dk çalışma 10 dk istirahat 50 dk çalışma ve 10 dk istirahat sonrası 30-60 dk ara vermek şeklinde düzenleyebiliriz. Sürekli okumak ilk başta karlı gelebilir ama uzun vadede verimli olmaz. Beynimizin bilgi depolamak için gerekli yapıtaşlarını sentezlemek zorunda olduğunu unutmamamız gerekir. Gün içinde aşırı yağlı olmayan dengeli bir beslenme programı ile çalışmamızı desteklememiz gerekir.

2.Çalışılacak uygun kaynak seçimi. Kaynaklarımız güncel ve kolay çalışacağımız formatta olmalıdır. Bu konuda iyi danışmanlık almak gerekir. Çok küçük fontla yazılmış kaynakları okumak verimi düşürmektedir. Fotokopi kaynakları okumak verimi düşürmektedir.

3.Doğru çalışma tekniklerini uygulama. Çok gürültülü veya ilgimizi dağıtacak etkenlerin olmadığı bir ortamda çalışmak faydalıdır. Mümkün oldukça masada çalışmak ve uygun ışık altında çalışmak gerekir. Belimizi ve boynumuzu çok fazla kamburlaştırmadan sağlığımız bozmadan çalışmaya alışmalıyız.

4.İyi okuma tekniklerini uygulama. Bir kaynağı okurken gözümüzle okuyalım, içimizden de olsa seslendirme yapmayalım. İyi anlayamasak da geri dönüşler yapmayalım, sürekli ileri doğru okuyalım. Bu şekilde hızlı okuduğumuz için aynı kaynağı minimal üç kez okuyabiliriz. İlk okumalarda anlayamadığımız yerleri daha sonraki okumalarda anlayabiliriz. Ayrıca bir kaynağı tümü ile okuyarak bütün konuları okumuş oluruz, bazı sonuç belirleyen sorular hiç ummadığımız konu kısımlarından gelebilmektedir. “Practice makes perfect.” mantığında olduğu gibi tekrar tekrar okuyarak bilgilerimizi daha iyi pekiştirebiliriz. Bunun bir faydasını da sınavı kazanınca anlayacağız. Uzmanlık eğitimine başladıktan sonra okumamız gereken kaynakların USMLE’yi kazanırken çalıştıklarımıza göre azalmadığını daha da arttığını göreceğiz. Sonuçta “Hekimlik ömür boyu okumayı gerektirir” denilse doğrudur. Hastalarımız bizden ömür boyu en güncel ve en iyi tedaviyi yapmamızı beklemektedir.

5.İngilizce kitap okurken yapılan hatalardan kaçınma. İngilizcemiz bazı çok uzun cümleli ve zor kelimeler ile yazılmış kitapları okumaya yetmiyor ise önce İngilizcemize uygun kaynaklardan başlayarak çalışabiliriz. Türkiye’de İngilizce öğrenen kişilerin çoğunlukla yaptığı bir hata her okudukları İngilizce cümleyi zihinlerinde türkçeye çevirerek ilerlemeleridir. Bunun yerine okuyup geçerek ilerlemek ve hız kaybetmemek gerekir.

6.Kitap üzerine notlar koyma. Önemli yerleri fosforlu kalem gibi araçlarla işaretlemek veya kitap üzerine ek notlar koymak ilk başta çok önemli gibi gelse de sonradan zararımıza olmaktadır. İkinci ve sonraki okumalarda yazıyı takip etmemiz zorlaşmaktadır. Bunun yerine örneğin kırmızı kalemle önemli paragrafların başına bir küçük yıldız koyabiliriz.

7.Soru kitaplarının kullanımı. Sadece soru kitapları ile hazırlanmak yerine USMLE’ye göre yazılmış kitapları genel tıp bilgilerimiz ölçüsünde çalışmak gerekir. Soruları düzgün bir hızda okumak ve mümkün oldukça o anda son cevabı vermek faydalıdır. Sonradan aradaki bazı soruları Soru kitapları açıklarımızı daha iyi görmemizi sağlar. Takıldığımız yerlerde yanımızda internete bağlı bir bilgisayar olması faydalıdır, ama Google ile yapılan bir arama bizlerin uzun vaktini çalabilmektedir, www.emedicine.com veya www.uptodate.com gibi bir kaynağın olması faydalı olabilir ama ana çalışmayı bozup konuyu dağıtmadan yararlanmamız gerekir.

Doğru kaynak ve teknik ile çalışmak başarı için yardımcı olur ama başarıyı asıl sağlayan hedefe kilitlenmektir. Kararlı ve hedefine odaklanmış bir aday başarının yarısını elde etmiş demektir. Hangi klinikte uzmanlık yapmanın daha iyi olacağını çok fazla düşünüp kararsız kalmak yerine, profesyonel olduktan sonra yapılan işlerin arasında büyük fark olmadığını ve her bilim dalında alanında iyi olan bir kişinin rahat yaşayabileceği bir gelire kavuştuğunu kabul etmek daha faydalı olur.
Kalbiniz aşk, beyniniz bilgi ile dolsun.

Prof. Dr. Ali Çetin
Kadın Doğum

Prof.Dr.Ali Çetin
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kadın-Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

www.bilgiterecem.com/
www.basicandclinicalsciences.com
The following user(s) said Thank You: umc, ergin, pazure, sultans, deniz, irem, hekim23, elifson, onur, abdulkadir1983, zebir, m3rcury, tubuk, leila, dr.dream, lili777, psyringae

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.279 seconds