Topic-icon USMLE Step 2 CS deneyimi - Paylasan : "Rabinovich2006"

10 years 9 months ago #1 by umc
Bu detaylı paylaşım için çok teşekkürler, başarılar dilerim!

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: rabinovich2006

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago - 10 years 9 months ago #2 by rabinovich2006
Evet merhaba arkadaslar size simdi birazcik CSte yasadiklarimi nasil hazirlandigimi anlatacagim.

Ilk defa CSe 2013 Temmuzda basvurdum, boylelikle eligibility periodum 1 (bir) sene sonar sona eriyordu. Bir arkadasimla birlikte hayaller kurarak 3 ayligina (Eylul–Ekim-Kasim) iki farkli yerde observership yapmak uzere Amerikaya gidiyorduk (observershipleri ayrica anlatacagim), madem 3 ay icin gidiyoruz dedik CS orada verelim dedik, bastik parayi, basvurduk sinava, hadi hayirlisi!!! Ayrica hayallerimizden bir tanesi Central Park’a gidip uzaylilari beklemekti mesela (yapamadik). CS sinav trihini ben 2013 Kasim 2’de ayarladim, daha sonar geldik Amerika’ya. Observership iyi gidiyordu, calismak icin ortam cok uygundu aslinda, ki calisiyorduk, yavas yavas... Sonara Pittsburgh’ta Mart’ta baslayacak sekilde bir arastirma pozisyonu buldum, belgeler, evrkalar, basvurular birkac kez Pittsburgh’a gitmeler, 2-3 haftami aldi hic calisamadim ve icimde tartismalar dogdu ve Step 1’e calisiyim, CS Pitsburgh’tayken veririm dedim. Evet su an 2014 Haziran ayindayiz ve CS gecen cuartesi yani 8 Haziran’da verdim, gecti bitti beee!!! (gecersem)

Sinava hazirlama!

Bir kere sinav hazirlama sinavin puanlandirma sistemini anlamak lazim diye dusunuyorum. O da 3 bolumden olusmaktadir. ICE, CIS ve SEP

Bu resim sinav sonuclarin raporudur!!! ona gore yani)) (benimdegil)

Spoken English Proficiency (SEP)
Hastalar sizi anladi siz de onlari anladiniz! Yani bu sorunu amerikada birkac ay yasarsaniz asarsiniz. Diye dusunuyorum. Ben bundan once amerikaya birkac kez geldim work and travel observeship falan darken simdi resaerchin 3 ayindayken biraz daha kolay oldu, ilngilizcem cok iyiydi diyemem, su anda da iyi oldugunu savunamam!.. Sinavda benim anlamadigim bir iki sey vardi, sorun olmadi. bi ilac anlamadim, adama Can you please spell it for me dedim, karizmami hic bozmadan, adam soyleyince NAPROXEN cikti ya!! Iste o an karizmam bozuldu!!)))) AfroAmerikan bir hastayi anlamaktan gucluk cektim, ama anladim dediklerini, adam zaten norolojik genc bir hastaydi ve karisik konusuyordu uykusu da vardi. Baska bir hastaya sorunuzdan biraz daha bahsedermisiniz dedım, adam 5 dk konustu hepsini anlatti!! Su andaki sikayet, nezamandir, nasil nerde, derecesi, alerji, ilac oykusu alkol sigara sex… anlat anlat bitmez…. Cok sasirdim.. hizli hizli not da aldim Naproxen de bu hastadan cikti zaten!!

Integrated clinical encounter (ICE)
Bilgi edinme ve Hasta notundan olusmaktadir! Bilgi edinme ise oyku ve fizik muyayeneden olusmaktadir! Yani girdik iceri oyku aldik (7-8dk) fizik muayene yaptik (3-4dk) ciktik sonra Hasta notunu yazdik (10dk) ve bunun icin sadece ICE notunu alacagiz! Daha CIS var. CIS cok onemli, bir hastaya kapanis konusmasini yapmadiysaniz, o hastadan CIS puaniniz gider, ama ICE puanin icinde oyku fizik muayene hasta notu var, o yuzden ben fizik muayenede herkeze birseyler atladim AMA kapanis konusmasini yaptim, guzel guzel anlattim hastaliklari testleri falan filan. Fizik muayene First Aid’te ya da Kaplan’da (hele de Kaplad’da) yazildigi gibi yapilamaz!! Nerede zaman buldunda bir sistemden daha fazla muayene yapiyorsun? Bir sistemi ancak muayene edebilirsin!!! Yani gogus agriyorsa solunum muayenesi kalp muayenesiyle karisik birseyler ortaya yapiyorsun o kadar, mide mi agriyor bir genel muayene servikal LAP, kafa falan, nabizlar, ve abdomen muayenesi, o kadar hop hop hop bitiriyorsunuz muayeneyi. 10cu dakikada zaten anons yapiliyor 5 dk kaldi diye, o an ben muayeneyi bitiriyordum hemen, hepsini yapamdiysam bile hemen bitiriyordum! daha konusacagiz hastyla, bana soru soracak, ben cevap verecem oooohh. Hasta notu, muayene, oyku falan hepsinden tam alsak bile kapanis konusmasini yapmadiysaniz o hastadan kaldiniz demek!!! Sinavdan da gecebilmek icin hepsinden (ICE, CIS ve SEP) gecmeniz lazim!!!!

Kapanis konusmasini yapamazzsaniz, hersey bosa gidecek!! BU COK KRITIK!! Anlamadiysaniz tekrar okuyun!! Bunu anlamayan kalir sinavdan haa!!!

Communication and lnterpersonaf Skills (ClS)

Burada hastayla iliskiniz degerlendiriliyor., yani kapi calmak (3 kez),sonra guzel temiz gorunmek, gulumsemek, hastanin gozlerine bakmak, Selamun aleykum dedik, el sikmak, hasta odada komforlu mu? (migreni meningitis olabilir, isik sondursem daha mi iyi olursnuz? boyle bir hastam vardi, iyi olurdu ama gerekyok dedi, idare ederim, ama sordugunuz icin tesekkur ederim dedi),hasta sikayetini soylediginde “Ay cok uzuldum, ama merak etmeyin ben burda size yardimci olmak icin varim, ve sorununuzu birlikte cozebileceginmize inaniyorum, sorununuzdan biraz daha bahsedermisiniz?” Yani
empati yaptik (“ay cok uzuldum”),
destek verdik (“merak etmeyin size yardimci olmak icin buradayim”),
hastaya tek basina degil biz de variz havasini verdik (“sorununuzu birlikte cozebileceginmize inaniyorum”),
ve acik uclu soru sorduk (“sorununuzdan biraz daha bahsedermisiniz?”)

Bunu ben her hastaya soyledim.yani baslangic hep ayniydi.

Hello Mr. Smith I am a doctor Bakalov (el uzattik (KAPIDA UST EXTREMIET AGRISI VARSA EL UZATMIYIRUZ!!!!)), I am here to take care of you today. Are you feeling comfortable in this room? (Yes doctor thank you.)
Would you mind if I take a sit and write some notes? (Sure).
What bring you to hospital today? (I have a headache).
I am really sorry to hear that, but don’t worry I’m here to help you, and together we will solve your problem. Can you please tell me more about your complains?

Bunu izberleyip herkeze yaptim. Sonra oyku alirken tesekkur ediyorum arada, 1-2 iki ozet yapip Am I correct? (Yes doctor), sonra biri fazla sigara, alkol, uyustrucu, kendisini korumadan sevgilisi (kari koca degil yani) ile sex yapiyorsa HEMEN I am concerning about your alcohol drinking/ sigaret smoking/sexual practice fala filan degip hastaya danismanlik (consulting) yapiyorsunuz, hemen yapin yopksa sonra unutursunuz!!! FA' kapanis yaparken soyleyin diyor, kapanis yaparken unutursunuz!!!. Sonra oyku bitice tesekkur ediyorum ve fizik muayene yapacagim diyorum is that ok? (Sure) Please excuse me while I am washing my hands, ellerimi yikarken hastaya donup soruyorum, Do you have any other questions you would like to discuss with me? Any concerns? Hasta soyluyor iste soyle boyle diye… HEPSI BIRSEYLER SORDU!!! YANI BUTUN HASTALARIN HAZIR SORULARI VARDI! ANY QUESTIONS? ANAHTAR CUMLESIDIR! Sormasaniz ne olur bilmiyorum.

Daha sonra hastayi muayene ederken, herseyi seseniyorsunuz: sen de nekadar sismansin teyzecim, sarmalari dolmalari yiye yiye ne hale galdin! Yeme su tursulari artik be! Tansyonun cikiyor sonra! Sekerin de var zaten!! Meselya!)))))) So I am going to examine your head? Chest? Belly? I am going to listen to your heard. Falan filan hastaya oturup kalkarken yardimci oluyoruz..
Ben boyle bir hata yaptim, kalp ve solunum muayenesinde hastanin uzerinde onluk - sabahlik gibi birsey var boyunun arkasindan bagli, hasta otururken cozun, conra yatirin. Ben bir iki hastada evet simdi kalp muayenesi yapacagim, ok? (adam tamm diyor)tesekkur ederim yatarmisiniz diyorum, adam yatiyor, ama onlugu acmak icin adami tekrar oturtmak ya da birazcik kaldirmak lazim iste, yani hastaya yat otur tekrar yat yaptim… O yuzden kalp muayenesi yapacagim derken, hasta tamam dediginde “may I untie your gown?” degip, ipi cozup hstayi yatiriyoruz…

Sonra KAPANIS KONUSMASINI yapiyoruz. Yine ayni sey izberleyip herkeze ayni sey soyledim

Mr./Ms Smith thank you for your cooperation. According to information you provide me and a gathered from your physical. I would like to discuss with you possible diagnosis. So one of the reason of your symptoms could be
1. hastalik 1 bunun anlamina gelir, sebebi budur
2. hastalik 2
3. hastalik 3
To make a certain diagnosis we will need to run some tests. And they are:
1. kan testi
2.xray
3.hormonlar
Once all of your test results will be done we will call you and schedule a new appointment for you to discuss your final diagnosis and treatment plan. My nurse will provide you my phone number and if you have any questions or any concerns please call me. Any questions for now?
(ve melek gibi gulumsuyoruz!!!)_burada garip garip sorular sorabilirler yine, mesela
bu cikiksa ben isimi yapabilirmiyim?
Ya da kiriksa yine kosabilirmiyim? Kosu hayatimin buyuk bir parcasidir!
AMAN kanser mi? buna hazir degilim ne diyorsun doktor!!!
Ne zaman iyi olacagim?

Ve en sonunda It was very nice to see you, take care bye bye!! Degip cok stresli bir koridora cikiyorsunuz herkez bilgisayarlara oturmus birseyleryaziyior, ve cok hizli yaziyorlar, ben daha yeni ciktim ve icimde “AAAAAAAA!!!!!!” diye geciyor. Inanilmaz bir heycan var… hasta notu yaziyorsunuz sonra kalpkip digger hastaya, ve 6 hastaya durmadan devam, sonra ara sonra 3 hasta daha, sonra kisa ara ve 3 hasta daha!)) Inanilmaz bir stress!! Burada soyle bir sey soyleyecegim! Pratik yaparken arkadasinizla birer birer hastayi degil de DURMADAN 5-6 hastayi muayene yapip hasta notu yazmaya calismak lazim, boyle birsey iki kez yaparsaniz sinavda cok rahat olursunuz! ben asil orada hata yaptim, sasirdim, Pratik yaparken, bir notlara bakiyordum, sonra hadi bu vakayi yapalim diyordum, yapiyorduk sonra hasta notu yaziyordum, hepsi zamanla, kronometre tutarak da olsa yine evde relax ortam var yani, sonra sohbet muhabet, hadi bir hastayi daha yapalim, hadi cay icelim, boyle guzel calisiliyor da, sinavda 15dk hasta ile gorusme,10dk hasta notu, 30 saniye bir sonraki hastaya gecmeniz icin, sonra 15dk-10dk, 15dk-10dk! Durmadan!!
Hasta notu ornegini ve butun yazdigim notlar ektedir, butun FAyi yazdim.. ama bazilari elle yazdigim icin burada yok… kusuruma bakmayin.. Bu ara elle yazinca daha da bir akilda kalici sanki, ama sinavda biliyorsunuz sadece bilgisayarda olur. Ayrica internette denedim dakikada 37 mi 40 kelime yaziyorum, cok kotuyum yani. Kendinizi deneyebilirsiniz. Linki bulamiyorum simdi.. vardi internette. Neyse. aha dosya...

File Attachment:

File Name: PN.docx
File Size:51 KB

Dosyada ilik sayfada hasta notunun orneyi vardir, sonraki sayfalar FA sirayle gidiyor, hastanotunun altinda Zaman yaziyor. Kendinizi kiyaslamaniz acisindan faydali olur diye dusunuyorum hem icerik hem de zaman acisindan. Ayrica hasta notunda ayirici tani kisminda o taniyi dusunduren oykuden sikayet ve fizik muayeneden bulgu (vitallere dikkat ) istiyorlar. Ben onu calismadim sinavda cok sikinti cektim. O yuzden hasta notu calisirken ayirici tani icin sikayet ve bulgular yazin!!! Yani neden pankreatit dusunuyorsunuz gibi?

Sinav hakkinda yalanlar: :angry:
1) Sinav cok kolay yaparsin sen! :angry: :ohmy: YALAN!!!
2) Ingilizcen iyi zaten ya yaparsin sen! :angry: :huh: YALAN!!! Nereden biliyorsun ya Ingilizce seviyemi? Kendinizden baska ingilizcenizin seviyesini kimse bilmez! Ingilizceniz iyi olsa bile ben yaparim demeyin! Gordugunuz gibi Ingilizce sinavin sadece 1/3 olusturuyor!!!
3) Amerikalilar ne diyorsa CS konusunda inanmayin! Moral bozmaktan baska birsey demiyorlar! :sick:
4) Skype'tan bile calisirsiniz!! :blink: :angry: YALAN!! skype'tan denedim bircok kez calistik, ama olmuyor, neciddiyet var, ne zaman algisi kazaniyorsunuz...


Gercekler:
1) COOOOK zor ve stressli bir sinav!!
2) sinavda DUSUNMEK icin zaman yok! hepsini otomatik olarak yapmaniz lazim!
3)Pratik ve dogru strateji basariyi getirir, ya da basariya yaklastirir!
5) Kurslar cok faydalidir! Extra paraniz varsa basin parayi akkilli adamlari dinleyin.

Benim stratejilerim:
1) Odaya girmeden once kapida sikayetini okuyup ona gore kafamda ayirici tani olusturuyordum, kigada da sikayet hakkinda ve genel herkeze sorulmasi gerekenin kislatmalari yaziyordum.
Mesela PAM HITS RUGS FOSS yani
Previous complain, Alerji, Medicine
Hospitalization, Illnesses, Trauma, Surgeries
Review of the systems, Urinary problem, Gastro, Sleep, DepreSSion
Family hx, Obstetric, Social, Sex
Bunlari girmeden once kigadima yaziyordum, bazen bir dakikadan fazla aliyordu ama girdigimde artik tak tak tak diye soruyordum hic “eeeeee” demeden akiskan bir sekilde soruyordum konusuyorduk rahat rahat, bence girmeden yabancilar icin boyle yapmakta fayda var cunku heycandan unutabilirsiniz! Pediatrik vakada cok soru var, 2 dakikanizi alsin zaten muayene yok, telefon gorusmesiyse, iceri girin direk masaya outrun dusunun yazin listenize, hazir olunca dugmeye basin ve konusmaya baslayin, 7-8 dakka yeter. Odalara en son giren bendim mesela, amerikalilar okuyup direk giriyorlar, o da daha da strese sokan bir sey tabi..
2) Sinava butun sikayetler icin notlar hazirladim 1)oyku sorulari, 2) fizik muayene, 3) ayirici tani ve 4) Testler yazdim, daha sonra bu notlara gore calistim. (Ihtiyaci olan varsa notlari tarayip gonderebilirim.). Sonra arkadasim FA’dan bir senaryoyu secip kapiya asardi kigadi ben de ona gore hazirlanip girerdim odaya, kronometre tutuyorduk tabi! AMA dedigim gibi asil calismasi gereken 5-6 hasta gorusmesini ve hasta notu durmadan yapmaktir!! bu stresi yasamaniz lazim!!! tek tek vaka calisinca cok farkli ve kolay oluyor!!! Skypetan calisilmiyor.!
3) Hasta notu once tek basima butun FAyi yazdim. Senaryoyu okuyordum not aliyordum kigadima, sonra kitabi kaldirip sadece notuma bakarakyaziyordum, sonra FAdaki hasta notu ile kiyasliyordum.! Hatalarimi duzetiyordum. Hasta notunda soyle bir sorun yasadim, ingilizce bir cok kelimenin nasil yazildigini bilmiyordum, imla hatasi mi denir turkcede? Iste oyle. Hasta notlarim ektedir.
4) En sik kullanilan ilaclara bir baktim boyle internette. Ozellikle Over the counter (OTC ) ilaclara bi bakin, sinavdakiler herkez birseyler kullaniyor.
5) Calisma suresi: 2-3 ay ama sadece aksamlari, son hafta isten izin istedim sadece ders calistim. Toplam 15 hastayi arkadasimla calismisimdir.
6) Aptal, salak insanlardan uzak durmaya calistim!
7) Sinavdan sonra Philadelphiada iki tane cok guzel soguk bira ictigdim!!! off asil o cok guzel di yaa!!))) :whistle: ;) :P

Umarim faydali olmustur..
Herkeze basarilar!

PS Wonderful Life: The Burgess Shale and the Nature of History by Stephen Jay Gould hereze cok cok oneriyorum harika bir kitap! :whistle:
Attachments:
The following user(s) said Thank You: umc, USMER, kerim, pazure, Hell_Spawn, tulane, drmfy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.341 seconds