Topic-icon Step 1 "Eligibility Period Extension" yani "sınav periyodunu erteleme"

5 years 3 months ago - 5 years 3 months ago #1 by eey
Selam arkadaşlar.

İlk yazımda bahsettiğim Step 1 başvuru periyodumun son ayı olan Aralık ayında sınav tarihi almış olmama rağmen, NBME denemelerim istediğim gibi gelmediği için sınavı erteleme kararı aldım. Bugün itibariyle -çok şükür- Ocak,Şubat,Mart periyoduna erteledim ve Mart ayına sınav tarihi almış bulunuyorum. Bu süreç hafif stres yaşatabiliyor -ama çok değil hemen üzülmeyin- bu yüzden elimden geldiği kadar bu"eligibility period extension" kısmını yani sınav erteleme işini basitçe anlatmaya çalışacağım:



Request Eligibility Period Extension (Sınav Tarihini Erteleme)


Sınava gireceğiniz üç aylık period süresinde sınava hazırlandınız ancak denemelerde anladınız ki yeterli değilsiniz.

Sınavı size verilen üç ay periyodunun sonunda dahi verecek durumda değilsiniz ve sınavı ertelemek istiyorsunuz.

ECFMG size BİR KERELİĞİNE MAHSUS olmak üzere sınavınızı bir sonraki üç aya erteleme hakkı veriyor.


(Diyelim ki "Oct-Nov-Dec" aralığında sınav olacaksınız. Sadece "Jan-Feb-March" periyoduna erteleyebilirsiniz.

Diyelim ki ertelediniz ve sınava giremediniz / tekrar ertelemek niyetindesiniz. O halde sil baştan sınav başvurusu yapmanız gerekiyor. Yani dediğim gibi tek sefer erteleyebilirsiniz.)


Önemli bir mesele: Eğer sınav erteleme başvurusu yaptınız. Bundan sonra, erteleme için sizden talep edilen BÜTÜN İŞLEMLERİN, ECFMG TARAFINDAN BELİRTİLEN "DEADLINE" YANİ BİTİŞ TARİHLERİNDEN ÖNCE HALLEDİLMESİ GEREKİYOR.


( iwa2.ecfmg.org/epex/epexoverview.asp linkinde belirtildiği gibi, diyelim ki "Original Eligibility Period" tarihiniz "Oct 01 2018- Dec 31 2018".

Deadline tarihi olan "Jan 25 2019" da işlemlerin halledilmesi gerekiyor.)




Öncelikle IWA'ya giriş yapın.


Ana sayfadaki "REQUEST TO EXTEND A USMLE ELIGIBILITY PERIOD" linkine tıklayın.


Aşamaları tamamladıktan sonra ödeme ekranı gelecek. Ödeme -2018 yılı itibariyle- 70 DOLAR. (Bu ödemeyi ECFMG'ye yapıyoruz. Ancak aşağıda da anlattığım üzere erteleme talebinizin tarihine göre PROMETRIC de sizden ücret talep edebilir.)


Ödeme yapıldığında size "Request Identification Number" verilecek. Bunu not edip saklayın.


Aynı gün, "Your Request to Extend a USMLE Eligibility Period" başlığında bir mail gelecek.
Burada işlem talebiniz gerçekleştiği ve yeni sınav "Scheduling Permit" hazır olduğunda tarafınıza mail geleceği yazıyor.


Bu mail birkaç gün içinde gelecektir. (Bana üç günde geldi)

Şöyle yazacak: "Your Revised USMLE Scheduling Permit Is Available"



ÖNEMLİ BİR MESELE: Mailde yazan şu kısım çok önemli:


"Important note for examinees who:

.cancelled a testing appointment 30 or fewer days before their scheduled test date,
.were turned away by the Prometric test center on their scheduled test date, or
.did not appear on their scheduled test date.

If you fall into one of these categories and have not already called Prometric to pay an appointment change fee, your eligibility record

failed to load into Prometric's system. You will not be able to schedule a testing appointment until you call Prometric, as directed

on your scheduling permit, and pay a fee to reinstate your eligibility record. After you have paid the appointment change fee,

you must forward the payment confirmation e-mail you received from Prometric to the National Board of Medical Examineers (NBME) at

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. In your e-mail to NBME:


.type "Resend Eligibility" in the subject line, and
.include your full name, USMLE/ECFMG Identification Number, examination type (Step 1 and/or Step 2 CK), and testing region in the e-mail text.


After receipt of the e-mail from you, the NBME will send your updated information to Prometric and respond to you within two business days.
After you receive NBME's response, you can then contact Prometric to schedule a new testing appointment."



MANASI: eğer sınavınızı 30 GÜNDEN AZ SÜREDE İPTAL ETTİYSENİZ,

Prometric test merkezinden sınav günü geri çevrildiyseniz,

ya da test tarihinde yerinizde olmadıysanız



ve Prometric sınav merkezini ödeme yapmak üzere aramadıysanız, Prometric sistemine giriş yapıp sınav tarihi belirleyemezsiniz.
(Ben bu hataya düştüm ama iyi ki erken ayılmışım. Sınav tarihi belirlemeye çalıştığım zaman farkettim ki Prometric sitesinde
"böyle bir kayıt olmadığını" gösterip hata veriyor. Bu yüzden Prometric'i aramak gerekiyor.)


Prometric sınav merkezini (Hollanda / +31 320 239 540) arayın ve ödemeyi gerçekleştirin.


Ödeme yaptıktan sonra Prometric'ten size gelen "ödeme kaydını içeren maili" , "This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." adresine;

mailin konu kısmına (subject) "Resend Eligibility" yazıp,

ana metin kutusuna da "isim-soyisim", "USMLE/ECFMG Identification Number", "sınav türü (step 1)" ve "test bölgenizi (Europe)" yazıp

gönderin.



(NOT: Arama işlemi için ben Skype'yi kullandım. Kredi kartınızdan yükleme yapabilirsiniz. Ben 15 dolar yükledim ve 4 kere aradım. Toplam 20 dakikayı bulmuştur diye düşünüyorum. Yine de bakiyemde 13.18 dolar kaldı. Yani 10 dolar filan yüklerseniz yeter diye düşünüyorum.


Bu arama işlemi biraz sıkıcı. Anlaşmak zaman alabiliyor. Hem konuşma kalitesi internet üzerinden normal şebeke gibi olmuyor. Yine de personel yardımcı olmaya çalışıyor. İlk aradığınızda bir kaç dakika telesekreter konuşuyor. En son sizden 1 ya da 2'ye basmanızı istiyor. 1'e basın. Karşınıza çıkan görevliye durumu -tabiki İngilizce olarak- izah edin. Onlar "payment/ödeme" işlemi için sizi bir kişiye bağlayacak. Burada sizden kart numaranızı ve kart bilgilerinizi isteyecekler.


Burada önemli husus şu: Dediğim gibi eğer sınav tarihinden 30 GÜN ÖNCESİNE KADAR erteleme talebinde bulunursanız para ödemeniz gerekmiyor.


Ancak, SINAV TARİHİNDEN ÖNCEKİ 5.GÜN-30. GÜN ARALIĞINDA erteleme talep ederseniz Prometric'e 50 DOLAR ödemeniz gerekiyor.
(Ben 27 ARALIK'da sınava girecektim. İptal edip uzatma talep ettiğim tarih 21 ARALIK olduğundan 50 DOLAR ile yırttım.)



Eğer SINAV TARİHİNDEN ÖNCEKİ 1.GÜN-5.GÜN ARALIĞINDA erteleme talep ederseniz, sınav bölgelerine göre ödeyeceğiniz miktar değişmekle beraber; sizin sınava gireceğiniz "Europe" bölgesi için 314 DOLAR ödeme yapmanız gerekiyor. (2018 için geçerli rakam buydu)


Bu yüzden bence en geç 6 gün öncesinde uzatma talebinizi başlatın.


Ödeme yaptığınızda size "payment" maili gelecek. Bunu yukarıda belirttiğim üzere "This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." adresine istenilen bilgilerle beraber gönderin.)



IWA'daki online işlem tamamlandıktan sonra "verification" kısmı var:


1-Eğer öğrenci iseniz ve okulunuz EMSWP ye kayıtlı DEĞİLSE --> Form 183-E isimli belgeyi siz ve okulda bu işlerle ilgilenen görevli yetkili beraber doldurmanız
gerekiyor. Tıp fakültesi yetkilisinin isim-soyisimi, imzası, resmi ünvanı, kurumun ismi yazılı olması gerekiyor. Ayrıca yetkili yine okulun mührünü basması gerekiyor.
Okulun ECFMG'ye bildirilen resmi yetkilisi haricinde bir başkası bu işlemi yaparsa GEÇERSİZ SAYILMAKTADIR.

Formun, ECFMG'ye ulaştırılacağı 45 gün içinde imzalanması gerekiyor. Ve form DİREKT OLARAK BU YETKİLİ TARAFINDAN OKULDAKİ OFİSİNDEN POSTALANMASI GEREKİYOR.

(Bu süreci, okulum EMSWP'ye kayıtlı olduğu için ben yaşamadım. Ama önerim şu ki, eğer okulunuz EMSWP'ye kayıtlı değilse -sınav başvurusu süresinde anlayacağınız üzere-
bu süreç başınızı ağrıtabilir. Bu yüzden erteleme işine ihtiyaç duymayacak kadar iyi çalışın. Mecburen ertelemeniz gerekiyorsa, yaklaşık bir ay öncesinden erteleme
talep edin ve hem para ödemeyin, hem de belgeleri postalamak için zamanınız olsun.)



2- Eğer okulunuz EMSWP'ye kayıtlı ise "verification" için okulunuza haber gidiyor. Okuldaki yetkili onayladıktan sonra bu işlem tamamlanıyor.

(Mezun olduğum okulum -Cumhuriyet Universitesi- EMSWP'ye kayıtlı olduğundan ve sınav başvurusu için bu "verification" işlemini önceden -sınav başvurusu yaparken- hallettiğimden dolayı tekrar "verification" işlemim gerçekleşmedi. Öğrenci olup, EMSWP'ye kayıtlı fakültelerde öğrenim görmekte olan arkadaşlar yine de bu işlerle ilgilenen hocalarına bir sorsunlar. Ancak onlar için tekrar "verification" gerekiyor mu gerekmiyor mu bilmiyorum.)




Bu işlemleri hallettikten sonra NBME güncellenmiş bilgilerinizi Prometric'e bildirecek ve size iki iş günü içerisinde bir mail gönderecek.

(Ben 2 Ocak günü maili gönderdim. 3 Ocak günü mail geldi.)


"This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." adresinden gelen mailde şöyle yazıyor:


"Dear Dr. ....

Thank you for contacting the National Board of Medical Examiners.

We are reinstated and updated your eligibility record in Prometric's system. You may go online or call Prometric to schedule a new appointment using the scheduling number from your scheduling permit. Do not attempt to "reschedule" using your previous Prometric confirmation number, as that number is no longer valid."


KISACA: Bilgilerinizi güncelledik ve Prometric'e gönderdik. Şimdi yeni başvurunuzu size göndermiş olduğumuz "scheduling permit" mailindeki "scheduling number" ile online olarak yapabilirsiniz. Önceki başvurunuzun "confirmation number" ı ile "reschedule" yapmaya çalışmayın, çünkü o numara artık geçerli değil.

(NOT: "Scheduling number" 9 haneli, "confirmation number" 16 haneli.)



Şimdi Prometric websitesinden başvurunuzu -ilk başvuru sürecinde anlattığımız gibi- yapabilirsiniz.


Hepinize başarılar dilerim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.214 seconds