Topic-icon Baylor College of Medicine Göğüs Hastalıkları Gözlemcilik Deneyimi - Paylaşan : "tulane"

12 years 4 months ago - 12 years 4 months ago #1 by USMER
Sayin Üyemiz 'tulane'

Paylaşımınız için teşekkürler. Tebrik ederiz, paylaşımınız USMER DENEYİM BANKASINA girmeye hak kazanmıştır. Paylaşımınızın içeriği incelenmiştir. İçeriğin, detayların, organizasyonun ve kullanılan Türkçe'nin kalitesinin & imla kurallarına uygunluğunun dikkate alınması sonucunda 1,5 deneyim karşılığı olan 135 USMER puanı üyelik hesabınıza eklenmiştir.

Sevgi ve saygıyla,

USMLE STRATEJi MERKEZİ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The following user(s) said Thank You: tulane

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago - 12 years 4 months ago #2 by tulane
Şu an 4. sınıf öğrencisiyim ve sizlerle 3. sınıfın yazında, Temmuz ayındaki Houston deneyimimi paylaşmak istiyorum.

Kabul Alma, Kalacak Yer
Kendi sınıfımdan benim dışımda 3 kız arkadaşımla daha konuştuk ve yazın Amerikaya bir aylığına birlikte staja gitmeye karar verdik. Arkadaşlarımdan birinin Houston'da yaşayan tanıdıkları vardı, onlar bize kaldıkları sitede bir daire kiralamamız konusunda yardımcı olacaktı, hal böyle olunca biz de Houstondaki hastanelere mail atmaya başladık. Ben Göğüs Hastalıklarını istediğim ve sevdiğim için o bölümden kişilere mail attım ve Baylor'a bağlı hastanelerin birinden kabul aldım. Kabul edilmeden önce ara tatilde, zaten Amerika'da Göğüs Hastalıklarından kişilere mail atacağım için okuldaki göğüs hastalıklarındaki hocalardan birinden rica ettim ve 6 haftalık ara tatilimde, 5. sınıflardan göğüs hastalıklarına başlayan bir grup ile göğüs hastalıkları stajını aldım, konuları öğrendim. Kabul aldığım belli olunca da vize işleri için konsolosluğa başvurdum, uçak biletleri için de internetten fiyatları araştırmaya başladım. Aktarmalı bir şekilde gidiş ve dönüş bilet alarak gayet ucuz bir fiyata uçak biletini ayarladım, vizeyi de aldıktan sonra heyecanlı günler başladı benim için. İlk defa yurt dışına çıkacak olmanın, Amerika'ya gidecek olmanın heyecanı...

Türkiyedekilerle, Amerika içindekilerle İletişim ve Houston'da Ulaşım
Öncelikle Amerika içinde ev arkadaşlarımla, hastaneden arkadaşlarımla iletişim için ttnet'e gittim ve kart almak istediğimi söyledim, onlar da yanında telefon da vermek istediler hemen, çünkü ordaki kartlar Türkiye'deki bazı telefonlara uymuyor ama unutmayın bazı telefonlara, onlar vermek istese de siz kendi cep telefonunuza kartın uyup uymadığını deneyin, bizim arkadaşlardan sadece birimizinki uymamıştı, yanında verilen telefon 30 dolar falan. Türkiye'yi aramak için de dünyatelekom.com'dan yükledim, başka şeyler de kullanılabilir bunun için. Zaten hiç olmadı bakkallarda marketlerde kazı konuş kartlar var yurtdışını aramak için 30 dklık, 60 dklık 2-5 dolara. Eğer yolda aktarmalarda arıyım ailemi haberdar ediyim derseniz, Turkcell'in ya da bilemiyorum belki diğer hatların da avantaj paketleri var (bkz. http://www.turkcell.com.tr/bireysel/Sayfalar/yurtdisi/yurtdisindakullanim.aspx ). Onun dışında annemin yüreği dayanmadığı için msn videocall'dan kendimi de gösterdim sık sık tabi :)
Ulaşım için kaldığımız sitenin saat başı kalkan servisini kullandım, onun dışında metro da kullanılabilir.

Hastane
Ve hastane günü geldi, hocamla tanıştım, günlük programımızı, geliş gidiş saatlerimi konuştuk ve başladık. Ama bir de ne olsun, bildiğiniz gibi Amerika'da göğüs hastalıkları yanında Criticial Care'i de bulundurur, yani aslında 'Pulmonology and Critical Care'dir, hatta artı 'Sleep Medicine'dir. Ben astım, KOAH gibi göğüs hastalıkları ile ilgili konuları öğrenmişken, hocamın yoğun bakım ünitesindeki hastalara baktığını yani daha çok Criticial Care ve Sleep Medicine'de çalıştığını görünce çok üzüldüm, çünkü hocama bilgimle kendimi gösteremeyecektim, bu stajı Türkiye'de yaptığım göğüs stajıyla karşılaştıramayaktım. Yoğun bakım ünitesinde hastalar zaten konuşacak halde değiller, birsürü makinelere bağlılar, benim hiç bilmediğim ve aşina bile olmadığım makinalara... Ama tabi bunların hepsi bir yana, benim için çok güzel bir deneyim oldu, Amerika'da doktorların bilgisayar sistemi ile herşeyi kayıt altına hemen alıveriyor olmalarını çok sevdim, ve yaptıklarını, hastanın söylediklerini o kadar ayrıntılı bir şekilde yazıyor olmalarına hayran kaldım. Adım başı antiseptikler, lavabolar, jeller... Tüm hastaların yanına gittiğimizde beni tanıtması ve izlememde onun açısından bir sakınca olup olmadığını sorması... Onun dışında her sabah Morning Report denen, Baylor'ın tıp öğrencilerinin ve her gün konuyla ilgili bir kaç hocanın katıldığı, beyaz tahta üzerinde vaka sunma, katılımcıların teşhisi tahmin etmeye çalışarak sunan kişiye sorular sorması, hep birlikte ayırıcı tanıya gidilmesi ve sonunda sunan kişinin cevabı açıklayarak, hastalığı 4-5 slaytta özetlemesiyle biten çok verimli seminerlere katıldım. Her öğlen de Baylor'ın grand roundlarına, Texas Childrens'daki, Md Anderson'daki seminerlere katıldım. Hergün hastane çıkışında ise Baylor'da ve Amerika'da pek çok üniversitede yapılan Clinical Scientist Training Program denen bir programa katılarak, araştırma etiği, araştırma fonu, biyoistatistik, hayvan çalışmaları gibi pek çok konuda bilgi sahibi oldum. Bronkoskopi, eus gibi girişimsel prosedürleri izleyebilmek için, o bölümden bir hocadan rica ederek, tabi hocamdan da izin alarak onları da izledim. Tüm bunlar sırasında Türk hocalarla da karşılaştım ve tanıştım, çok gurur duydum :)
Son gün hocam beni eşi ve kızıyla birlikte yemeğe götürdü, ben de getirdiğim lokumları hediye ederek, çok memnun kaldığımı söyledim, teşekkür ettim, vedalaştım :)

Houston
Houston, genel olarak çok sıcak bir yer, bizim Antalya'dan biraz daha sıcak olduğunu düşünün ama sakın bu sıcaklığa kapılıp da benim gibi sadece yazlık şeyler götürmeyin, çünkü o kadar gelişmiş bir klima sistemleri var ki, hastanelerde donuyordum; metrolar, servisler çok soğuk geldi bana ve arkadaşlarıma. Biz ordayken hemen gidip hırka, kazak gibi şeyler aldık. Dışarısı da çok sıcak olduğu için öyle haftasonu çıkıyım geziyim pek olmuyor, çıkılacaksa akşamüstü çıkılabiliyor. Araştırırsanız zaten görürsünüz ki, öyle gezilecek görülecek pek yer yoktur Houston'da, 3-4 tane müze vardır, ki ben onları çok beğenmiştim. Onun dışında bir de downtown var. Asıl anlatılması gereken dünyanın en büyük medical center'ı olan Texas Medical Center'dır, çok başarılı pek çok hastanenin bir arada olduğu, dünyanın heryerinden hastaların akın akın geldiği çok güzel bir yer, sadece merkezi görmek için bile gelinebilir.

Bundan sonraki ay olan Ağustos ayını ise NewYork'da başka bir hastanede observer olarak geçirdim, onu da yine sizlerle paylaşacağım. Şunu vurgulamak isterim ki, bazen hayatta herşey planladığınız gibi gitmeyebilir, nitekim burada yoğun bakım bölümünde olmam, benim için büyük şanssızlıktı ama yine de herşeye rağmen gittiğim yerden yararlanmayı bildiğime inanıyorum ve küçüklerime de bunu tavsiye ediyorum.

Didem Uzunaslan
The following user(s) said Thank You: umc, USMER, kerim, sultans, Hell_Spawn, deniz, zebir, psyringae

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.226 seconds