Topic-icon Öğrencinin Alabileceği LoR'lar ne kadar etkili olabilir ?

8 years 11 months ago #1 by umc
Tavsiye mektupları sistemi ABD akademik tıbbında çok yerleşmiş bir gelenektir, içeriklerine ve hangi tecrübeye ilişkin olarak yazıldıklarına göre değerlendirilir. Ciddiye alınmaları için çok önemli kişiler tarafından yazılmış olmalarına kanaatimce gerek yoktur. Bu tip esktrem örneklerle tavsiye örneklerini değerlendirmek yanıltıcı olabilir. Olayı basitleştirmek gerekirse, geçirilen süre, süre hakkında kişi lehinde yapılan yorum ve bu yorumun detaylandırılması iyi bir mektubun özellikleridir. ABD akademik tıbbında ve asistanlık başvurularında yüzyılda bir defa denk gelecek "Yaşargil" mektupları peşinde koşmaya, bunların fantazilerini kurmaya hiç gerek olmamalı, kanımca doğru yaklaşımlarla normal sıradan yollar izlenerek, sıradan kişilerden alınmış samimi ve detaylı mektuplar gayet etkindir.

corona cerebra wrote: Şahsi kanaatim LoR'un içeriğinden ziyade yazan kişinin bilimsel arenadaki statüsü daha çok önem arz ediyor. Çok meşhur, tanınan ve saygın bir bilim adamının ben bu adama kefilim anlamına gelen basit bir yazısı sıradan bir akademisyenin bu adam süperdir, mükemmeldir felandır filandır demesinden kesinlikle daha etkildir. Hatta ve hatta ben LoR'ların kabul aşamasında en önemli nokta olduğunu düşünüyorum. Yani ben juride olsam atıyorum Gazi Yaşargil'den alınmış bir LoR'u görsem o başvuruyu özel bir yere koyarım USMLE puanlarına bakmaksızın.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: suzi, corona cerebra

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #2 by corona cerebra
Şahsi kanaatim LoR'un içeriğinden ziyade yazan kişinin bilimsel arenadaki statüsü daha çok önem arz ediyor. Çok meşhur, tanınan ve saygın bir bilim adamının ben bu adama kefilim anlamına gelen basit bir yazısı sıradan bir akademisyenin bu adam süperdir, mükemmeldir felandır filandır demesinden kesinlikle daha etkildir. Hatta ve hatta ben LoR'ların kabul aşamasında en önemli nokta olduğunu düşünüyorum. Yani ben juride olsam atıyorum Gazi Yaşargil'den alınmış bir LoR'u görsem o başvuruyu özel bir yere koyarım USMLE puanlarına bakmaksızın.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 week ago #3 by suzi
yakinlarda okudugum bir forum sorusunu paylasmak istiyorum. cevaplari yazanlardan bir kismi match komitesinde olan attending ya da assoc PD seviyesinde insanlar.

forums.studentdoctor.net/threads/what-do...commendation.824815/

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 month ago #4 by suzi
bu arada match zamani yaklasan herkese matchle ilgili bir kitap okumasini oneririm.

benim en cok kullanildigini gordugum kitap Iserson's Getting Into a Residency: A Guide for Medical Students. Alan nasil secilir diye anlatmaya basliyor ve match hazirligi interview asamasi vs gibi pekcok seyden bahsediyor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 month ago #5 by suzi
LOR almak cok zor bir sey degil. Amerika'da zaten referans mektubu yazma diye bir gelenek var. Bir miktar daha zor olan iyi bir LOR almak, ama cok negatif bir davranisiniz yoksa onu da iyi yazarlar. Daha cok sorulan soru "buradan 1-2 ay gozlemcilik ya da research yaparak aldigim mektupla asistan olabilir miyim?"

Hem evet hem hayir. Sadece bir observershiplik yapip aldigi mektupla match olanlar da var, hic mektubu olmadigi hatta Amerika tecrubesi olmadigi halde match olanlar da var- tabi nadir.

Oncelikle basvuruyu ve Amerika'da asistanligi bir surec olarak gormek lazim, matchi de basvuru paketinin hazirlanmasi da. Eger 2 sene onceki bir tecrubeyi ve LOR u refere ediyorsaniz, basvuru paketinde o mektup cok guclu gozukmeyebilir. Ya da 5. sinifta yazin buraya geldiniz, ama steplerinizi daha almadiniz. buyuk ihtimal mektubu alsaniz bile mezun olunca stepleriniz elinizde olmayabilir, ya da uzerinden zaman gectigi icin mektup cok etkili olmayabilir. En iyi mektuplar sizin istediginiz bransla, hikayenizle, basvuru paketinizde vermek istediginiz mesajla uyumlu olan bir mektuptur.

Ama Amerika'da yapilan tecrubelere de sadece bir mektup alacaginiz yer olarak bakmamak gerekiyor. Her yaptiginiz tecrube, baska bir kapi aciyor, sizi asistanliga daha cok hazirliyor. Benim tecrubem, en ise yarar mektuplar
1.Yapmak istediginiz alanda
2.Tercihen bir tanesi sizi yakin taniyan uzun sureli tanistiginiz bir hocadan
3.Sizin karakterinizi, istediginiz bolumu, paketinizi yansitan
4.Klinik tecrubenizi anlatan mektuplar

tabi ki taninan bir hocadan olmasi insanlari etkiler. ama cok taninan hocalar cogunlukla belli merkezlerde (bazi iyi hocalar da lokal taniniyor) ve her zaman onlarla yakin calisma imkanini bulamayabilirsiniz. Sizi tanimayan bir hocadan sirf ismi var diye mektup istemeyin. mektup isterken hazirlikli olun, cv ve statement iniz hazir olursun, tercihen haziran ayi gibi isteyin eylule yetismesi icin. bir hikayeniz, hocaya anlatacaginiz bir sey olsun. amacinizi acik bir sekilde belli edin ki hoca ona gore yazsin. mesela amaciniz dahiliye asistanligina girmek ise ve klinikte gozlemcilik yapmissaniz, oncelikle hocayla konusmak icin bir zaman bulun- gorusme de ayarlayabilirsiniz 5-10 dk. Daha once konusmadiysaniz istediginiz bolumu, amaclarinizi anlatin. Hocanin sizin hikayenizi biraz olsun anlamasini, icsellestirmesini saglayin. Ve en son olarak hocaya “would you feel comfortable writing me a strong letter of recommendation?" seklinde bir soru sorup, hem guclu mektup istediginiz belirtin, hem de hoca guclu bir mektup yazmak istemiyorsa, "seni daha iyi taniyan birinden istesen daha iyi olur" demesine imkan verecek bir soru sormus olun.

basvuru, LOR, statement lie ilgili cok fazla ingilizce kaynak var. onlari da okursaniz daha fazla bilgi edinirsiniz. arastirmaya devam..
Attachments:
The following user(s) said Thank You: umc, bkagant

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 month ago #6 by bkagant
Ulaş abinin Usmer tv de konu ile ilgili videosu var onu da izlemeni tavsiye ederim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 month ago - 9 years 1 month ago #7 by bahadir.md
Teşekkürler.Aradığım cevabı buldum :side:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 month ago #8 by bkagant
Bence burada Amerikada edinmen gereken klinik tecrübenin önemi ortaya çıkıyor. 2aylık bile olsa oradaki hocayla kuracağın iyi ilişkiler sonucu 1 LoR alırsın. Kendi okulunda da bilimsel araştırmalara önem veren belki sen bilmiyorsundur ama belirli bir konuda sayılı kişilerden olan hocaların olabilir. Yaz tatillerinde onların yanında yapacağın ekstra stajlarla da arayı iyi tutup LoR alabilirsin hatta yaptıkları yayınlar varsa katkıda bulunarak ismini yazdırabilirsin diye düşünüyorum. Bir de mezun olur olmaz gidebilen çok nadirdir en az 2-3 seneyi gözden çıkarman lazım. Bu süreyi nasıl değerlendirdiğin çok önemli. LoR ların yeterliliğine gelince ben tamamen kendi ülkesinden vasat LoR lar ile match olanları da duydum ama bu açığı sınav skorları , klinik tecrübe(hem ABD de hem TR de) , yayın sayısı , daha az competetive bölümleri tercih ederek kapatabilirsin diye düşünüyorum. Sonuç olarak bu yola girince dört bir yana saldırmak gerekiyor , sınavları büyük bir çoğunluk geçiyor zaten.
The following user(s) said Thank You: bahadir.md

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 1 month ago #9 by bahadir.md
İyi günler arkadaşlar.Şimdi ben Ulaş abinin gerek Usmer tv'de olsun gerek forumda olsun bir çok yerde alınmanın en önemli ayaklarından birinin LoRlar olduğunu söylediğini gördüm.Tanınmış birinin yanında uzun süre bulunmak LoR'da daha etkili olabileceği sonuçta 2 aylık bir deneyimin LoR'unun 2 yıllık bir deneyim ardından verilen bir LoR ile bir olmayacağını söylediğini hatırlıyorum.Ama şimdi zaten üniversiteden yeni çıkmış bir öğrenci oraya başvurmaya gittiğinde elinde nasıl kuvvetli bir LoR bulundurabilir ki ? Sonuçta bir profesörün yanında en fazla ne kadar vakit geçirebilir ? Başvurularda yeni mezun olmuşluğu bu LoR'larda dikkate alıyorlar mı ? Yoksa böyle bir durumda Üniversite hocalarından (ki videolarda geçtiği üzere LoR'un sahibine tanınmışlığına da çok dikkat edildiğine dikkat çekilmişti.) alınan LoR'ların yeterli olma olasılığı var mıdır ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.227 seconds