Topic-icon ABD'de uzmanlık eğitim esnasında kurumlara ve kurum faaliyetlerine ilaç firmalarının desteği olmakta mıdır?

12 years 4 months ago #1 by umc
Bu soru epey bir önce sorulmuş ve gözden kaçmış, soru sorma & danışma alanı'nda "devriye" gezerken yakaladım.

Teşekkür ederiz.

Bu soru çok önemli çünkü özellikle şu son zamanlarda ABD'de bu konu üzerinde çok duruluyor.

Önce kendi asistalık eğitimi deneyimlerinden de yardım olarak şu şekilde yanıtlamaya çalışayım :

2006 yılında asistanlığa başladığım yıl, Cleveland Clinic'de bu konu çok tartışılıyordu, bazı departmanlar ilaç firmaları ile ilişkilerini sürdürüyor, asistanlara yemek, seyahat gibi bazı ayrıcalıklar sağllattırabiliyor idi. 2008 yılında asistanlığımın 2. yılında o zamanlar sorumlusu olduğum "asistan sinema kulübü" tamamen ilaç firmalarının sponsorluğunda şehirdeki lüks restoranlarda yapılabiliyordu. Bu süreç bazı kritik olaylarla gelişti. 2009 yılında Cleveland Clinic, tüm çalışanlarının internet profillerine (public profile) "conflict of interest", diğer değişle, o anda ilişkide oldukları ilaç firmalarını açıkca bildirmek zorunda oldukları kuralını getirdi. Bu durum , tam senesini hatırlamam ama o dönem süresinde olan önemli iki psikiyatristin (Emory Üniversitresi Psikiyatri Bölüm Başkanı, Harvard Massachusetts General Hospital Çocuk Psikiyatrisi Bölümünden çok şöhretli bir psikiyatri profesörü) ilaç firmaları ile olan ilişkileri kamuoyuna yansıdı. Bu olay üzerinde Emory'deki profesör kurumdan ayrıldı. Bu olayların tam akış sırası hatrımda olmamakla birlikte ABD'de böyle bir değişim sürecin asistanlık sürecimde yaşadım. 2009-2001 yılları arasında Johns Hopkins'deki asistanlık dönemim sırasında ilaç firmalarının hastabne içinde hiçbir varlığını göremedim. 2010-2011 'de Cleveland Clinic'e geri döndüğümde, ilaç firmalarının asistanları sağladığı öğle yemekleri, sabah kahvaltıları gibi uygulamar tamamen kalkmıştı, yalnız ilginç bir şekilde sinema kulübü yine ilaç firmaları desteğinde restoranlarda yapılabiliyordu. (2008 yılında ben bu kulübü yönetirken, sene ortasında aniden ilaç firmalarının desteğini kullanamayacağıma dair direk olarak uyarılmış olduğumu da hatırlarım) Psikiyatri eğitim sorumlusu ilaç firmalarından yemek/eşantiyon gibi bir takım şeyler alan tüm asistanların Cleveland Clinic internet sitesinde halka açıklanmak zorunda olunacağını belirterek, kişisel olarak bir takım ilişkilere girmemizi engelleyemeyeceğini ama bunun da progarm direktörü olarak kendisini arada bırakacağını ve halka interne sitesinde duyurmak zorunda kalacağını iletti. Kısaca, kağıt üzerinde bunu yapabiliyor olsanız da, ben bunu size yaptırmam demeye getiriyordu. Halbuki aynı anda sinema kulübü halen ilaç firmaları sponsorluğunda yapılabiliyordu.


Bu detayları, elişkili ve gelgitlerle doldu ilaç sektörü - asistan/kurum ilişkilerini bir asistan gözüyle şeffaf olarak aktarabilmek için paylaştım. Bu bilgiler ışığında görülebilir ki, bu konuda halen bir konsensus sağlanmış olmamakla birlikte, ciddi etik baskıların kurumların kendileri çeki düzen vermelerini bir ölçüde sağlamış olsa da, arka planda nelerin konuşulduğunu ve ne gibi dinamiklerin rol oynadığını bir asistan / yeni mezun uzman olarak ötesinde yorumlayacak bilgim yoktur. Bu nedenle de kendi gördüklerimi paylaştım ki, bu konuda bu olmuş olaylardan yola çıkarak okuyacak olanlar kendi fikirlerini oluşturabilsinler.

Beni şahsi kanaatim, masum ilişkilerin (eğitim vb gibi konularda verilecek desteğin ya da promosyonların) çok büyük etik problemleri beraberinde getirmeyeceğidir, ancak bu sınırın çizilmesi de bir o kadar zor olmaktadır. İlaç firmaları temsilcileri örneğin bir eğitim ektivitesini destekleyeceklerse, kendi ilaçlarını destekleyecek bir konuşmacıyı ve konuyu o aktivitelerin öncesine koymak konusunda ısrar etmektedirler. Bu tip konuşmalar taraflı olmakta, falanca ilacın ne kadar "muhteşem" olduğunu lüks bir restoranda eğitim alan asistanların beynini yıkamak için dizayn edilmektedir. Bu konuşmalar yaklaşık yarım saat sürmekte, ve bu konuşmalara herkes sonrasındaki yemek ve eğlence için tahammül etmektedir.

Kişisel olarak görüşüm o dur ki, verilen taviz ve alınan şey arasında bir dengesizlik vardır, çünkü altı üstü bir tabak suhsi ve bir şise şarap için eğitim değerlerinin etik yönünden taviz verilememelidir. İlaç firması yemeği ödeyecekse ödeyebilir ama kendi ilacının reklamını yapan konuşmaları bu aktiviteler içine sokmamalıdır. İlaç firmaları kar amacı taşıyan şirketler olduğuna göre, elbette hedefleri ilaçlarını satmaktır bu konuda onların bir suçu yoktur, onlara yol verilirse elbette ödedikleri yemeğin karşılığını almak isteyeceklerdir, bu sınırı koyması gereken eğitim kurumlarıdır, bu da çizilmesi zor bir sınır olarak halen bir ileri bir geri devam eden bir ilişkidir diye düşünmekteyim.




acerit85 wrote: ABD de eğitim esnasında kurumlara ve kurum faaliyetlerine ilaç firmalarının desteği olmakta mıdır? varsa resmi olarak hangi konularda olabilir?


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #2 by umc
Sayın Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago - 12 years 4 months ago #3 by acerit85
ABD de eğitim esnasında kurumlara ve kurum faaliyetlerine ilaç firmalarının desteği olmakta mıdır? varsa resmi olarak hangi konularda olabilir?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.236 seconds