Topic-icon Herhangi bir uzmanlık eğitiminin Amerika'nın hangi hastanelerinde Türkiye'deki diğer tüm hastanelerden daha iyi olduğu nasıl bilinebilir?

12 years 10 months ago #1 by USMER
Sayın Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız.
Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The topic has been locked.
More
12 years 10 months ago - 11 years 11 months ago #2 by umc
Çok güzel bir soru. Çok teşekkür ederiz.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki USMER Ekibi olarak sizinle aynı fikirdeyiz.ABD'de ihtisas kararının çok değişik sebeplerden alındığını görüyoruz. Bunların kimi kişisel kimi de eğitim / mesleki oluyor.

İhtisas kararı eğer eğitim ekseninde alınacaksa, o takdirde, eğitim ile ilgili karşılaştırmaların yapılması , ön çalışmanın yapılması son derece önemlidir.

Şunun da çok iyi bilinmesi gerekir ki Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlaşmaya karar vermekle girdiğiniz yolda karşınıza çıkacaklar, sadece alacağınız uzmanlık eğitiminden ibaret değildir, oysa bu yola girmek isteyen meslektaşlarımızın birçoğu ne yazık ki bu olaya çok imajiner olarak yaklaşmaktadırlar ve “Amerika’da Uzmanlık-Doktorluk” gibi toplumumuzda ne olduğu tam olarak bilinmeden ön yargı ile saygı gören bazı kavramların peşinden gitmektedirler. Alınacak bu karar kişinin hayatının hemen tüm alanlarını etkileyecek bir dizi kararların aslında peşinen alınmasıdır ve çoğu zaman bu kararların ne olduğu üzerinde daha az durulur.

Başka bir ülkede yaşamak, başka bir kültüre uzun yıllar maruz kalmak, başka bir dilde mesleğinizi öğrenmek ve uygulamak gibi kişinin hayatını kökten değiştirecek birçok değişikliğe hazır olmak gerekir. Bunları ayrıntılarıyla düşünmek, bu kararın en önemli aşamasıdır. Bu yola çıkmaya karar vermeden önce mutlaka sorulması gereken bazı temel sorular vardır :

-Hangi alanda uzmanlık yapmak istiyorum? Bu alanda ABD’de doktor açığı var mıdır?

-Uzmanlığımı yaptıktan sonra Türkiye’ye dönmek istiyor muyum? Dönmek istiyorsam seçtiğim alandaki eğitim süresi ve müfredatı Türkiye’deki eşdeğeri ile uyumlu mudur?

-Uzmanlığımı yaptıktan sonra ABD’de mi kalmak istiyorum? Kalmak istiyorsam, uzmanlaşmak istediğim alanının ABD’deki genel durumu nedir?

-Mesleğimi anadilim dışında bir dil ile öğrenmeye ve uygulamaya hazır mıyım? Uzmanlaşmak istediğim alanda dil kullanımının önemi nedir?

-Uzmanlaşmak istediğim alanda ilerisi için hedeflerim nelerdir? Akademik mi yoksa özel mi çalışmayı planlıyorum? Almayı planladığım eğitimi ABD’de almak seçtiğim yolda bana nasıl bir fayda sağlayacak?

-Anadilim dışında başka bir dili ağırlıkla kullanarak, bambaşka bir kültür içinde yaşamaya hazır mıyım?


Bu soruların cevapları da herkes için farklıdır. Bu genel girişten sonra sorulan sorunun cevabı ile ilgili bazı tespitler yapalım.

1.ABD'deki kurumlar arasında eğitim standardı Türkiye'ye göre daha iyi olsa da, ABD içinde de arada büyük farklar vardır. Adı bilinen büyük bir hastane / üniversite ile küçük bir hastanede verilen uzmanlık eğitimleri ACGME tarafından akredite edilmiş olsa dahi, arada büyük farklar olabilir ve bunlar içinde çalışmadan anlaşılamayabilir. Bu durumdan haberdar olunması çok önemlidir, "ABD'de ihtisas" diye genel bir imaj çerçevesinde düşünmektense, "ABD'de nerede ihtisas" sorusunu sormak çok önemlidir.

2.ABD'deki kalburüstü eğitim kurumlarında tüm branşlardaki eğitim kalitesi, Türkiye'deki tüm kurumlardan daha yüksek standartlara sahiptir diyebilmek rahatlıkla mümkündür. Türkiye'de klinik eğitim genel olarak iyidir, bunu destekleyen çok fazla kanıt bulmak mümkündür, ancak standardizasyon ABD'ye göre oldukça geridir. Türkiye'de ABD'deki ACGME kurumuna benzer bir kurum yoktur. Eğitim programları arasında, çalışma saatleri, eğitim müfredatı, rotasyon süreleri gibi konularda büyük farklar olabilmektedir, bunlar zaman zaman ne yazık ki keyfi uygulamaların da sonucu olmaktadır. ABD'deki sistemde hangi uzmanlık eğitimi alınıyor olursa olsun, hangi kurumda olursa olsun, eğitim müfredatı en azından rotasyon sayıları ve süreleri bazında standarttır. Çok küçük farklar dışında tüm asistanların aldığı eğitim rotasyon bazında eşittir. Bu Türkiye'deki sisteme göre standardizasyon açısından çok ileri bir sistemdir.

3.Türkiye'deki kurumların araştırma aktiviteleri ABD'deki kurumlara göre çok geri bir seviyededir. Bunu hem standardizasyon açısından hem de global yayın üretimi sayısı & niteliği açısından da savunmak mümkündür. Dünyada her yıl yapılan dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 400 sıraya girebilen hiçbir Tıp Fakültesi olan üniversitemiz yoktur. Bu durum üzücüdür. Tıp fakültelerimizde klinik eğitim iyi seviyede olsa da dünya bilimsel liginde tartışma götürmeyecek bir şekilde amatör kümededir. Bu durum bilinçli ve iyi yetişmiş hekimlerimiz sayesinde umuyoruz ki ileride değişecektir. Türkiye'de halen yürürlükte olan YÖK uygulamaları, puanlama / performans sistemi gibi son zamanlarda devreye giren uygulamalar, bu durumu giderek daha kötüye götürecektir, ne yazık ki buna hiç kuşku yoktur Çağ dışı ve bilim dışı bir uygulama olan puanlama sistemi acilen değiştirilmezse, çok yakın bir zaman sonra üniversitede nitelikli öğretim üyesi kalmayacak ve mevcut durum çok daha geri bir hale gelecektir. Bu uygulamanın dünyada eşi benzeri yoktur, bakanlığının neye ve hangi örneklere dayaranak bu uygulamayı getirdiği büyük merak konusudur. Tıp etiği, ve tıp geleneklerine kökten bir şekilde aykırı olan puanlama sistemi Türk Tıbbının yok edilmeye çalışıldığın adeta bir kanıtıdır, örneği yoktur, bilimsel değildir, adeta bir sabotajdır. Böylesine korkunç bir uygulamanın bir ülkenin bakanlığı tarafından kabul edilmesi gerçek olduğuna inanılamayacak kadar büyük bir felakettir, ve bu uygulamanın sürdüğü her gün Türkiye dünya tıp liginde biraz daha geri gidecektir.

Bu konuda ayrıca okunmasını tavsiye ettiğimiz başlıklar şunlardır :


ABD'de ihtisas yapmanın OLUMSUZ yanları nelerdir?

ABD'de ihtisas yapmanın olumlu yanları nelerdir?

solidsnake wrote: Amerika'dBa uzmanlık için sarf edilen çabanın değmesi için yapılacak olan uzmanlığın Türkiye'de herhangi bir yerde alınabilecek eğitimden daha üstün olması gerektiğini düşünenlerdenim.Fakat eğitim kaliteleri arasındaki kıyaslama nasıl yapılır?Örneğin "X hastanesinin A,B,C departmanları kendi alanında Türkiye'deki tüm hastanelerden üstündür" tarzı bir şey söylemek mümkün müdür?Bu kıyaslama nasıl yapılabilir?


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, Hell_Spawn, in ter, elifson, dsaydan, solidsnake
The topic has been locked.
More
12 years 10 months ago #3 by bozkan
Bu işler çok emek ve zaman alan işlerdir.
kararını iyi verip ona göre başlamak gerekiyor bence
The topic has been locked.
More
12 years 10 months ago - 12 years 10 months ago #4 by solidsnake
Amerika'da uzmanlık için sarf edilen çabanın değmesi için yapılacak olan uzmanlığın Türkiye'de herhangi bir yerde alınabilecek eğitimden daha üstün olması gerektiğini düşünenlerdenim.Fakat eğitim kaliteleri arasındaki kıyaslama nasıl yapılır?Örneğin "X hastanesinin A,B,C departmanları kendi alanında Türkiye'deki tüm hastanelerden üstündür" tarzı bir şey söylemek mümkün müdür?Bu kıyaslama nasıl yapılabilir?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.213 seconds