Topic-icon Yandal başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #1 by umc
Başlıkta soruya genel bir yanıt verip bu girişi kilitleyelim.

Yandal başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

Akredite yandal başvuruları, aynı asistanlık başvurusu gibi (residency), USMLE skorları (bazen ek olarak Step 3 de istenir), tavsiye mektupları (en az 3 tane, bir tanesi program direktöründen), dekan mektubu (bazen istenir), tıp fakültesi diploması, transkript, ECFMG sertifikası, Amaç Mektubu (personal statement), CV dosyası (özgeçmiş) ve çoğunlukla her program için ayrı oluşturulmuş başvuru formlarından oluşur.

Bazı anadalların bazı anayandalları (örneğin dahiliye üzerine nefroloji gibi, ya da psikiyatri üzerine çocuk psikiyatrisi gibi) merkezi eşleştirme sistemi kullanırlar. Bu eşleştirme sistemleri NRMP tarafından yürütülse de, hepsi farklı farklı tarihlerde gerçekleşebilir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago #2 by umc
Bu yol benim bildiğim bir yol değil, çünkü ben ACGME akredite olmayan ama "board" sınavı olan bir yandal hiç duymadım şimdiye kadar. GME şemsiyesi altında olan "klinik bir yandal" olmadığını gösteriyor, temel tıp ya da başka bir şekilde kategorize edilmiş özel bir program olabilir, benim daha fazla bir bilgim yok bu tip bir program hakkında.

[Aklıma takılanlar akreditasyonunu başka bir kuruluş yapıyor olabilir mi? Bir akreditasyonu olmayan bir uzmanlığın "board" sınavını hangi kuruluş yapacak? Akreditasyonun olmaması demek, her kurumda başka başka eğitim veriliyor ve standart bir eğitim yok demek, bu şekilde bir programı bitiren bir kişiye nasıl bir standardize bir "board" sınavı yapabilirler, yapılsa bile bu nasıl tanınacak?]

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: rzdede
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago #3 by vioxx
Evet, başvurduğum yan dal akredite olmayan, non-ACGME, ama bitirildiği taktirde kendi "board" sınavı olan bir yan dal. Freida sisteminde yok. Bu yan dala PhD veya MD ünvanına sahip olup, "post-graduate" en az 30 kredi/saat kimya dersi alanlar kabul alabiliyor. Referans mektuplarım tamam, niyet mektubum tamam, eksik olan bu kredilerimin kabulü. Bunun için başvurduğum aracı kuruluş ise "International Education Research Foundation". Bu kuruluş diploma orijinali konusunda ısrarcı fakat ben zorunlu hizmetimi yapmadığım için bu belgeyi sunamıyorum. Benzer durumla karşılaşan ya da önerileriniz ne olur?
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago #4 by umc
Asistanlık eğitimi sırasında alınan derslerin onayından bahsettiğine göre, akredite olmayan yandal başvurusundan bahsediyorsun diye düşünüyorum çünkü akredite yandal eğitimine başvuru yapabilmek için çok özel istisnalar dışında asistanlık eğitimini ABD'de alman gerekiyor, bu durumda zaten asistanlık sırasında aldığın belgelerin onaylanması diye bir sürec yok, program direktöründen bir mektup alarak bu iş hallediliyor.

ABD'de hangi değerlendirme kuruluna başvurdun? Yandal başvurusu için aracı bir kuruma neden ihtiyaç oldu ki?

Yandal başvurusu diye bir çok şey anlaşılabiliyor. Nasıl bir yandala ve bunun niteliklerine dair biraz bilgi verirsen yardımcı olabiliriz.

Yandal başvurusu deyince herkesin şu temel soruları kendine ve karşısındakine sorması gerekir :

1.Yandal başvurusu akredite midir? ACGME tarafından eğitim denkliği var mıdır?
2.FREIDA sitesinden listelenmiş bir yandal mıdır?
3.Yandalın kendine ait "board sınavı" var mıdır?
4.Bahsedilen Yandal Programını bitirenler "board eligible" olur mu?

Bu sorularının hepsine EVET denildiği programlara yapılan başvurular asistanlık başvuruları (residency, NRMP) ile tamamen aynıdır. Tek fark, sunulan tavsiye mektuplarının bir tanesinin program direktöründen diğerlerinin ise asistanlık sırasındaki performansa dair olması beklenmektedir. Kalan tüm belgeler klasik bir ABD başvurusuna uyar.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #5 by vioxx
ABD'de yan dal eğitimi için gerekli belgelerin temini hakkında detaylı bilgisi olanlara sormak isterim. Asistanlık eğitimi sırasında aldığımız derslerin onaylanması için ABD'deki bir değerlendirme kuruluşuna başvurdum. Not dökümü dışında uzmanlık diplomamın orijinalini talep etmekteler. Forumda acaba bu konu hakkında bilgisi olan var mıdır?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.285 seconds