Topic-icon "fellowship" için USMLE gerekli midir?

7 years 7 months ago #1 by cemerol
Peki ACGME akredite olmayan fellowship ler için tavsiye mektubu gerekli mi? Eğer varsa başka hangi belgeler gerekli?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #2 by sbc
selam ulaş,ben şubat ayında siyami ersek hast.den anestezi uzmanı oldum. belki bilirsin siyami ersek sadece göğüs, kalp, damar cerrahisi yapılan bir hastane, asistanlığımda en çok konjenital KVC ve post-op'unda bulundum. türkiyede anestezinin pediatri veya kardiotorasik yan dalı yok. şu anda çanakkalenin yenice ilçe hastanesinde bomboş oturuyorum, çünkü elimde ne ilaç- malzemem var ne de hasta var. neyse ben de bu mecburi geçecek 450 günü usmle'ye çalışarak geçireyim diye düşündüm. ABD'de kardiotorasic veya pediartic anestezi fellowship programları olduğunu biliorum. sen ACGME gerektirmeyen fellowluk listesinde anestezinin bu bölümlerini yazmışsın ancak benim gitmek istediğim cleaveland cliniğin kardiotorasic anestezi fellowshipliği. ama gereken koşullarda "Board eligible/certified anesthesiologists who have completed a US or Canadian Anesthesia Residency Program. " demişler . yani benim usmle step 1-2 ve 2cs sınavlarını geçmem sadece ECFMG sertifikasını almam demek, o da sadece ABD'de bir anestesi asistanlığına başvurabilme hakkım olacak demek değil mi? yani bu 3 sınavı geçmek ABD'nin beni sadece pratisyen hekim olarak tanıması demek. peki anestezi uzmanlığımı tanıtmak için yani, board eligible veya board-certified" olmam için illa orada tekrar anestezi asistanlığı mı yapmam şart, onun bi sınavı yok mu?
acgme gerektirmeyen anestezi kardiotorasik veya pediatri fellowship programları hangi clinik veya hastanede mevcut söyleyebilir misin, genel olarak bir liste bulabilir miyim?
The following user(s) said Thank You: hejar, drsun, mdmurat

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 11 months ago - 13 years 11 months ago #3 by umc
ABD'deki yan dal posizyonlari (fellowship), bu posizyonlarin nitelikleri ve basvuru gereklilikleri cok fazla cesitlilik gostermektedirö genel prensipleri gozden gecirelim.

Yan dal pozisyonlari hakkinda genel ozet:


Yan dal posizyonlarinin (fellowship) resmi egitim amacini tasiyanlari (resmi : ABD'de taninan haliyle), ACGME kurulusu tarafindan taninmaktadir ( ACGME accredited ). ACGME, kurulusu Amerika icinde tip egitimi veren tum universitelerin "Graduate Medical Education" bolumlerinin bir birligidir. "Graduate Medical Education" bolumleri GME diye kisaltilir ve bizdeki universitelerdeki "uzmanlik ogrenci isleri" bolumune denktir. ACGME denen kurulus her sene tum egitim programlarini denetler, ve denklik verir ya da verilmis denkligi geri alir. Bu denetim sonunda gecer not verdigi programlar "ACGME-accredited" diye adlandirilir. Bunun anlami sudur. Bu denkligi alan programlardan mezun olan asistanlar egitimlerini bitirdikleri zaman alanlarindaki ulusal uzmanlik sinavina girebilirler. (Board eligibility). ACGME denkligi olan bir programdan mezun olan adaya "sinava-girebilir" (board-eligible) denir. Sinava girip de gecen adaylara "board-certified" denir. "Board certification" olmamasi uzmani ABD icinde calismaktan alikoymaz ancak ciddi derecede kisitlar. Eyalet lisansi ile de uzmanlik pratigi yapmak mumkundur. (Eyalet lisansi ise USMLE STEP 3 sinavi ile kazanilabilir). Bu bilgilerden sonra yan dal posizyonlarina geri donersek, bazi yan dal posizyonlarinin ACGME denkligi vardir ve bu egitim programlarina ABD'de ana dal (residency) yapmadan girmek mumkun degildir (bunun da istisnalarina sahit oluyoruz). Bun yan dallar giris sartlari cok belirlenmis ana dallarin kucuk dallaridir. Ornek dahiliye + nefroloji, psikiyatri + cocuk psikiyatrisi, genel cerrahi + plastik cerrahi, dahiliye + kardiyoloji vb. Bu yan dallara basvuran adaylarin hemen hepsi zaten ABD icindeki ACGME denkligi olan bir programdan ana dallarinin yapmis olarak basvurmaktadirlar. Bir diger yan dal programlar grubu ise, yan dallarin yan dallari olarak gecen bazi dallarda mumkun olabilmektedir. Ornegin, dahiliye + kardiyoloji + kalp yetmezligi, genel cerrahi + beyin cerrahisi + tumor cerrahisi, vs. Bu gibi ust yan dallar, parcali yapilarinin verdigi avantajla gerek arastirma posizyonlarina gerekse klinik bazi posizyonlara ACGME denkligi almadan yan dal ogrencisi alabilmektedirler (clinical fellowship). Bunlar egitim posizyonlarindan cok pratik posizyonlardir. Bu posizyonlar icin ABD'de ana dal ihtisaslarini yapmis olmak aranmamaktadir, ECFMG certifikasi yeterli olmaktadir. USMLE , ECFMG sertifikasinin bir parcasidir, ve ECFMG olmadan , ACGME denkligi olsun olmasin, niteligi ne olursa olsun, herhangi bir klinik posizyna girmek mumkun degildir. ECFMG sertifikasi ABD'de hastaya el surmek icin gerek sarttir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: günay, eaeia

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.247 seconds