Topic-icon Malpraktis davalarinin ABD'deki kariyere olumsuz etkileri neler olabilir?

13 years 2 months ago - 12 years 11 months ago #1 by umc
Malpraktis konusu, asistan mı yoksa lisanslı hekim mi olduğunuza göre, malpratisin mahkemece 4 temel bağlantıyı kurduğuna kanaat getirıp getirmediğine göre, bunun hangi eyalette olduğunu göre çok farklı şekillerde ele alınabilir.

Önce malpraktis nedir, onu özetleyelim.

Tıpta malpraktis, en azından ABD yasalarınca, (ki evrensel mantıkla ile de uyumludur) 4 temel olayın biraraya gelmesi ile tanımlanır ve cezalandırılır.


1-(duty) tıbbi sorumluluk - hasta hekim ilişkisinin oluşmuş olması - ve bunun kanıtlanması
2-(neglect)sorumluluğun ihmali - ve bunun kanıtlanması
3-(causation) nedensellik - sorumluluğun ihmali ile sebep olunan hasarın arasındaki bağın net olarak kurulması - ve bunun kanıtlanması
4-(harm) - sebep olunan tıbbi hasar - ve bunun kanıtlanması


Yukarıdaki 4 temel yasal ve mantık zincirinden 1,2 ve 4 ün varlığını göstermek tüm branşlarda çok kolaydır. Ancak 3. maddenin kanıtlanması çok zordur. Spesifik bir görev tanımının, spesifik bir ihmal ile, spesifik bir hasarı oluşturduğunun nedenselliğini spesifik olarak saptamak çok çok zordur. Bu bağlantı en kolay olarak cerrahi branşlarda, en zor olarak psikiyatrik branşlarda kurulur. O nedenle en fazla malpraktis davası cerrahlara , en az malpraktis davası da psikiyatristlere açılır.

Malpraktis davasının açılması ayrı şeydir, bunun mahkemece kanıtlanması ve cezalandırma evresine girilmesi ayrı şeydir.

AÇılan dava çoktur ama davanın kazanılması çok çok zordur.

Asistan hakkında açılan davanın sorumluluğu onun altındaki uzman hekime aittir. Asistanı yasalar ve çalıştığı kurum korur. Çünkü asistan bağımsız olarak ABD'de hasta göremez, asistanım gördüğü tüm hastalara bir de uzman görmek zorundadır. Bunu acil servis pratiği gibi bazı dar alanlarda istisnaları olsa da asistan tüm durumlarda sorumluluğu uzman ile paylaşır.

Uzman hekimin bir malpraktis davasını kaybetmesi durumunda ilgili eyalet tıbbi kurulu "state medical board" devreye girer. İlgili cezayı verir, bu cezalar durumdan duruma değerlendirilir, tamamen lisans iptalinden, lisans dondurulmasına, çalışma izninin geçici ya da kalıcı olarak iptaline kadar değişik şekillerde olabilir.

Sigorta şirketi açıcından, hekimi malpraktis sigortasına almış olan şirketin de kendine göre yaptırımları olabilir, sigorta ücretini artırabilir, üyeliği iptal edebilir vb gibi. Malpraktis davasının ciddiyetine, yapılan hatanın büyüklüğüne göre ve bunun tıbbı kurul ve mahkemece cezalandırılıp cezalandırılmadığına göre hekim lisansını korusa bile malpraktis sigortası yapacak şirket bulamayacak duruma da gelebilir.

Konu ayrıca usmer blog da işlenmiştir.

furkan wrote: Daha once yapilan malpraktisin kariyerimize etkisi nasil oluyor?
Bunlarin kayitlari tutuluyor mu? Sicile isleniyor mu? (sicil var mi bu arada?)
Ve sigorta sirketleri bu konuda nasil davraniyor? Daha once malpraktis yapan doktor daha fazla mi prim oduyor?


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 2 months ago #2 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 2 months ago - 12 years 11 months ago #3 by furkan
Daha once yapilan malpraktisin kariyerimize etkisi nasil oluyor?
Bunlarin kayitlari tutuluyor mu? Sicile isleniyor mu? (sicil var mi bu arada?)
Ve sigorta sirketleri bu konuda nasil davraniyor? Daha once malpraktis yapan doktor daha fazla mi prim oduyor?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.214 seconds