Topic-icon Amerika'da hekimler reçetelerini hangi kriterler doğrultusunda düzenliyorlar?

13 years 1 day ago #1 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: elifson
The topic has been locked.
More
13 years 1 week ago - 13 years 1 day ago #2 by umc
ABD'de hekim reçeteye istediği ilacı yazabilir. DEA tarafından kontrolünün gerektiği maddeler yeşil reçeteye yazılır. (benzodiyazepin türevleri, stimulan türevleri, barbiturat türevleri, zolpidem, pregabalin vb gibi). Buprenorphine gibi opioid bağımlılığı idame tedavisinde kullanılanm bazı ilaçlar özel isans gerektirir. Bu gibi özel istisnaları olan ilaçlar dışındaki tüm ilaçları tüm hekimler yazabilir. Herhangi bir kısıtlama yoktur. İlaç pahalı bir ilaç ise, sigorta şirketi daha ucuz olan alternatifi önerip baskı yapabilir, ve ödememek ile tehdit edebilir, o gibi durumlarda bizler sigorta şirketi ile pazarlık yapabiliriz, hasta gerçekten o ilaca ihtiyaç duyuyorsa bunu savunabiliriz ya da ucuz alternatifi ile değiştirebilirz, ancak bu tabii yazma yetkisinden bağımsız ilacın ödenip ödenmemesini ilgilendiren başka bir durumdur.

Reçeteye yasal olarak (eyaletten eyalete değişir mi bilemiyorum, Ohio ve Maryland için konuşuyorum) iki tane ilaç yazabiliyoruz. Bazılarımız bu kuralın dışına çıkıp 3 tane de yazıyor ve sorunla karşılaşmıyoruz.

Ayrıca reçete yazmak durumunda da değiliz, eczaneyi arayıp hangi ilaçtan hangi dozda hangi adet ve kaç adet tekrarlama hakkı verdiğimizi söyleyebiliyoruz. Stimulan ilaçlar haricindeki tüm ilaçlar telefonla aranıp eczaneye bildirilebiliyor. Yazılı olması gerekmiyor. Çoğu zaman hastalarımızın ilaçlarını bu şekilde sağlıyoruz.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: eguerre, elifson
The topic has been locked.
More
13 years 1 week ago - 13 years 1 week ago #3 by elifson
Amerika'da hekimler reçetelerini hangi kriterler doğrultusunda düzenliyorlar?Türkiye'de Bütçe Uygulama Talimatı doğrultusunda hekimlerin yazabilecekleri ilaçlar belirlenmiş ve buna göre kısıtlamalar sözkonusu olabiliyor.Amerika'da bu neye göre yapılıyor? Hekim reçetesine kaç kalem yazabilir, yazmakta koşul gerektiren durumlar sözkonusu mudur?Türkiye ile kıyaslandığında durum nasıldır?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.456 seconds